Így távolítsd el a rozsdát egy régi vas serpenyőről

Hirdetés

Sokan kedvelik a tapadásmentes serpenyőket, hiszen könnyedén tisztán tarthatóak. Azonban egyre többen kérdőjelezik meg a tapadásmentes felületért felelős vegyi anyagokat, amelyek egyesek szerint akár mérgezőek is lehetnek. Ezen aggodalom eredményezte a vasból készült serpenyők feltámadását, amelyek a modern konyhákban is új népszerűségre leltek.

 

A vas serpenyők jól bevált és megbízható konyhai eszközök, amelyek, ha megfelelően kezelik őket, mindenféle kérdéses vegyi kezelés nélkül, természetesen is tapadásmentes tulajdonságokkal bírnak.

Az öntöttvas serpenyők azonban némi plusz karbantartást igényelnek, és elhanyagolásuk rozsdásodáshoz vezethet. Ha már megtörtént a baj, akkor most megmutatjuk, hogy hogyan állíthatod vissza vas serpenyődet eredeti, rozsdától mentes állapotába!

 

Hirdetés

Amire szükséged lesz:

  • 1 palack aeroszol spray (sütő/tűzhelytisztító)

  • Műanyag szatyrok

  • Közönséges fehérecet

  • 0000-ás acélgyapjú, vagy csiszolópárna

  • olívaolaj és/vagy PAM főzőspray

 

Az első lépés a serpenyőbe égett tapadásgátló (általában odaégett olaj) bevonat kitakarítása. Ehhez egy vastag műanyagzacskóra és egy aeroszol sütőtisztító sprayre lesz szükséged.

Fújd be a serpenyőt gazdagon a tisztítóval. Érdemes egy kisebb műanyag tasakot vagy más kézvédőt használni a tisztító alkalmazása közben, mert a szer irritálhatja a bőrt (olvasd el a biztonsági utasításokat a dobozon).

 

Miután a fújás kész, helyezd a serpenyőt a műanyag szatyorba. A szatyor megakadályozza, hogy a spray hamar elpárologjon, így a tisztítószer tovább a serpenyőn marad, és tovább fejtheti ki a hatását. A serpenyőt kétnaponta fújd újra be a tisztítóval, majd helyezd vissza a szatyorba. Ezt addig kell ismételgetned, míg a beégett olaj teljesen el nem tűnik.

Miután az olaj eltűnt a serpenyőről, mosd le alaposan forró vízzel és szappannal.

 

A következő ellenfél a rozsda. Ezt egyszerű fehérecettel és forró vízzel fellazíthatod, de ha van otthon egy kis kóla, az is megteszi ecet és víz helyett. 4,5 liter forró vízhez önts hozzá 110dl fehér ecetet, majd öntsd ezt a serpenyőbe (a pontos mennyiségek a serpenyők méretétől függően eltérőek lehetnek – érdemes előbb lemérni, hogy nagyjából mennyi víz fér a serpenyőbe).

 

Hagyd az ecetes vizet a serpenyőben 30 percig, majd súrold át óvatosan a csiszolópárnával vagy acélgyapjúval. Bármit is használsz, a cél a rozsda eltávolítása, és semmi más, szóval ne próbáld egyszerre lecsiszolni vagy kifényesíteni is a serpenyőt. Miután kész vagy, öblítsd el az eszközt és szárítsd meg egy törlőronggyal.

Ha a rozsda is eltűnt, a serpenyő készen áll a kiégetésre.

 

Fotó: icreativeideas.com

Hirdetés