Erdélyi mester, aki rönkfából épít csodás álomotthonokat - Interjú

Hirdetés

Mesebeli otthonokat hoz létre az erdélyi mester, Krausz Alfréd. A most elkészített interjúban sok érdekességet tudhattok meg a rönkházak előnyeiről és építésükről, tartsatok velünk!

 

Mikor és hogy kezdődött a rönkházak építése? Hogy lehet megtanulni ezt az építkezési formát?

18 évvel ezelőtt, amikor megláttam életem első rönkházát, lenyűgözött, hogy milyen pontosan össze vannak illesztve a rönkök, sem kívül, sem belül nem igényel vakolást. Ekkor döntöttem el, hogy ezt a szakmát meg kell tanuljam. Mivel ilyen irányú szakképzések nem voltak (most sincsenek, csak Kanadában), megvásároltam az interneten fellelhető összes szakirodalmat és faragni kezdtem. Legelső munkám egy kisméretű nyaraló volt, „a többi már történelem”.

 

Az eddigi évek során hány ilyen rönkház épült meg és melyikre a legbüszkébb, melyik jelentette a legnagyobb kihívást?

Mivel egy kis cég vagyunk, egy évben maximum 2-3 rönkházat vállalunk, a mérettől függően. Az egyik büszkeségem egy 2018-ban épült „jurta”, melynek hat szöge van. Nem a nem hagyományos gerezdek jelentették a kihívást, hanem az épület tetőszerkezete. A tetőszerkezetnél egy öntartó rendszert alakítottunk ki, amely a földön nyugvó oszloprendszer nélkül képes megtartani a tető-, valamint födémrendszert.

 

Hirdetés

Kinek ajánlja a rönkházakat, mennyiben másabb egy rönkház, mint egy téglából készült épület? Milyen előnyökkel rendelkeznek a rönkházak?

A rönkház olyan, mint az arctetoválás – nagyon kell akarni. A fa élő anyag. Beépítés után mozog, reped, tekeredhet, 8-10 év után valószínű újra kell festeni. Aki ezeket nem tudja elfogadni, az ne építtessen rönkházat. Ellenben aki ezekkel együtt tud élni, valamint megérinti a természet állandó közelsége – az vágjon bele nyugodtan.

A rönkház olyan, mint az ujjlenyomat – nincs két egyforma belőle. Minden tulajdonosnak egy egyedi, megismételhetetlen rönkháza van. Itt most rönkházról beszélek, nem az esztergált kör profilú gerendaházról. Mert olyan, hogy esztergált rönkház nem létezik.

Ha a rönköt egy esztergagéppel megdolgozzuk, abból már csak gerendaház épülhet, azzal a különbséggel, hogy a négyzet helyett kör lesz a gerenda profilja. A Rönkház „egészében meghagyott” rönkökből épül, amikor egy speciális körző segítségével felvetítsük az alsó rönk rádiuszát a felső rönkre.

 

De miért válasszuk a fát építkezésünk során, amikor a modern technológia ellát minket sokkal újszerűbb megoldásokkal?

Mert:

  • az építkezés ideje sokkal rövidebb egy hagyományos tégla házénál
  • mivel a rönknek nagy a hő tehetetlensége, gyorsan kifűthető
  • természetbarát megoldás –a ház élettartama alatt többször annyi fa nő helyette, mint amennyit beépítünk
  • földrengésbiztosak
  • egyedi életérzés benne élni és még sorolhatnám.

Ezek környékbeli épületek vagy máshol, mondjuk Magyarországon is lehet találkozni velük?

Magyarországon is egyre több rönkház van. Persze vannak helyi önkormányzatok, melyek nem adnak építkezési engedélyt azzal az indokkal, hogy nem tájba illő.

 

Hogy kell elképzelni az építés menetét? Minden darabot saját kézzel készítenek el?

Mindegyik megrendelést egyszer a telephelyünkön összefaragjuk, felépítjük, majd miután egyenként leszámoztuk, szállítódik a vevő telkére. Mindegyik munkafolyamat kimondottan kézi megmunkálással történik, a rönkök kéregtelenítésétől a vésővel való összefaragásig. Mi lucfenyőből dolgozunk a földrajzi helyzetünkből adódóan. Nekem is álmom egyszer vörös cédrusból házat építeni, de ez jelenleg az amerikai-, valamint az ázsiai kontinens rönkházépítőinek kiváltsága.

Felvetődhet a kérdés sokakban, hogy mennyire lehet tartós egy fából készült ház. Gondolom, ezek a rönkházak kezelve vannak, így nagyjából hány évig maradnak tartósak?

A szakirodalom szerint egy védőszerrel kezelt lucfenyő élettartama 800 év. Amikor tudni szeretnék az érdeklődők, hogy házuk mennyi időt fog tartani, rendszerint megkérdezem, hogy ugyanabba a rönkházba hányszor szeretnének reinkarnálódni.

Nagyjából milyen négyzetméterárral lehet számolni, ha rönkházat szeretnénk magunknak?

Sajnos, mint minden, a nyers rönk ára is nagyon megdrágult. Jelenleg a honlapunkon www.LogCrafter.ro feltüntetett készültségi fokban, 999 euró/m2 ártól kezdődően tudunk rendeléseket vállalni.

Elérhetőségünk:

0040740173146

www.LogCrafter.ro

https://www.facebook.com/ronkhaz/

https://www.instagram.com/logcrafter_loghome/

Hirdetés