Méltatlanul elfeledték a szegény ember szilváját – Hasznos tudnivalók a ringlóról! 

Hirdetés

Régen szinte minden kertben jelen volt a szilva rokona, ami nem más, mint a ringló. Manapság ez is megváltozott, méltatlanul került feledésbe, pedig számos jótékony hatása van. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a ringlóról, érdemes megismerkednetek vele! 

 

Honnan származik a ringló?

A ringló feltételezések szerint kis-ázsiai eredetű, elnevezéséhez több legenda is kapcsolódik. A legérdekesebb ezek közül a francia Reine Claude királynéhoz kapcsolódik, azért nevezhették el róla a gyümölcsöt, hogy ezzel mutassák ki tiszteletüket. Végleges nevét, vagyis a ringlót találgatások alapján a német Ringlotte félrehallásából eredeztetik. 

 

A ringló előnyei, a ringló jótékony hatásai

A ringló számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amiknek köszönhetően élettani hatása jelentős, rengeteget segíthet egészségünk megőrzésében. C-vitamintartalma erősíti szervezetünket, immunrendszerünket, emellett jelentős A-, B-, és B2-vitamintartalma is. Ásványi anyagai közül leginkább a káliumot, a kalciumot, valamint a vasat érdemes megemlíteni.

 

Hirdetés

A ringló akadályozza a vérszegénység kialakulását, fenntartja a sav-lúg egyensúlyt, szabályozza a keringési rendszert, csökkenti a szív-, és rákbetegségek kialakulásának kockázatát és még a szemet is védi. Egyes kutatások szerint ráadásul a ringló segít a fogyókúrában is.

 

A ringló antioxidáns fenoljai semlegesítik a szabadgyököket, védik a sejtfalat, hatásukra az anyagcsere felgyorsul, így a szervezet nem raktározza el a fölösleges zsírt. Az optimális eredmény eléréséhez napi 20 dkg ringló fogyasztása ajánlott. 

 

A ringló felhasználása

A ringlónak a szilvához hasonlóan számos felhasználási módja létezik, készíthetünk belőle lekvárt, befőttet, pálinkát, bort, alkalmazhatjuk sütemények, piték esetében. Használatánál ügyelni kell arra, hogy lédús, így, ha nem vigyázunk, könnyen eláztathatja a süteményeket. 

 

A ringló igényei, nevelése

A ringló nagy előnye, hogy a legtöbb kártevővel szemben ellenálló, sem monília, sem más növénybetegség nem képes úrrá lenni rajta. Nem szükséges permeteznünk, ráadásul ahol lepottyan a gyümölcs, ott már ki is hajt egy új növény. Igénytelen növény, nem válogat talajban, fekvésben, de legjobban nedves, kötöttebb talajban érzi magát. 

munki képe a Pixabay -en.

Hirdetés