Régi TV-ből praktikus akvárium? - Frigyes létrehozta sokak álmát!

Hirdetés

Interneten talált videó inspirálta az ötletre Facebook-csoportunk tagját, Németh Frigyest. Kicsit mélyebben beleásta magam a témába, és úgy gondolta, ez neki menni fog. Nem okozott csalódást, az alkotás pártatlan, praktikus és mutatós, nézzük! 

 

Először is kellett szereznem egy pofás régi fadobozos tv-t. Kérdezgettem vidéken lakó szüleimet, hogy van-e még itthon valahol elfekvőben valami, de sajnos addigra már megszabadultak tőlük. Kissé elkeseredetten útnak indultam autóval, erre az utca végén volt kitéve az út széléhez egy ránézésre megfelelő alany, mivel pont lomtalanítási időszak volt. Azonnal megálltam megvizsgálni, ami egész jó állapotban volt, és már vágtam is be a csomagtartóba. Először megmutatom nektek a bemutató videót, majd következzen a részletes leírás képekkel!

Kivitelezés

Lecsavaroztam a hátoldalt, kibeleztem teljesen, minden elektronikát kivettem, a katódcsővel együtt. Úgy volt először, hogy ezt megtartom. A tutorial videók nagy részében fogták, és a felfogatása mögött kővágó koronggal egyszerűen körbe vágták, így az maradt az akvárium első oldala. Akárhogy filozofáltam nem tűnt túl megbízható megoldásnak erre a vékony és nem egyenes üvegre ráragasztanom a többi oldalt, főleg hogy számolgatva kicsit tudtam, hogy vízzel feltöltve körülbelül 80 kg-ot fog nyomni az egész. Így az ment a levesbe. Méregettem mi az a méret, ami még belefér a házba, és így lett 58x24x45 cm (szélesség, mélység, magasság) méretű akváriumterv.

Hirdetés

A bekapcsoló gombot és a potmétereket mindenképp meg akartam tartani, így azok visszakerültek, így még tekergetni is lehet, nem mintha bármit is befolyásolna. Ezek mögött alakult ki egy holttér, ahova a szűrőberendezést készítettem.
Visszatérve az akváriumra, az első üvegét magasabbra kellett vágatni, hogy teljesen földig érjen, viszont a többi oldala 45 cm magas maradt, hogy elférjen majd a lámpa, illetve a szűrőcsövek. Megrendeltem az üveglapokat méretre vágva, azzal nem akartam bajlódni, és átlátszó szilikon ragasztóval összeragasztottam. Mikor megszáradt az egész, leteszteltem, ereszt-e valahol. Ezután ragasztottam a két oldalára egyszerű öntapadós fekete fóliát, hogy ne legyen látható a tv belseje. Felülre is került egy csík, hogy eltakarja a vízszintet, úgy látszódjon mintha nem is lenne benne víz.

 

A tv alsó pozdorjalemeze fölött elvágtam, és így arról a pontról a többi része leemelhető lett az akvárium karbantartásához. Mivel egy ilyen lemez nem túl erős, így igényelt plusz talpakat alátámasztás céljából, amit próbáltam a gyári lábaihoz hasonlóan kialakítani. Oldalára kapott két pántot, ami stabilizálja a felső részt az aljával. Kapott felülre egy furatot, a mindennapi etetés, és növénytápozás céljára, egy kis fiók kihúzóval. (Eredetileg ezt valami antenna formájúra szerettem volna). Szerettem volna egy 3D-s hátteret, ami egy kicsit természetesebbé tenné a hátulját, mint egy fekete, vagy valami csicsás fólia.

 

Ezt többféleképpen szokták kivitelezni. Valaki egy darabból faragja ki egy vastagabb hungarocell lemezből, mint én is, valaki pedig egy vékonyabb lemezre egy másik vastagabb hungarocellből sziklaszerű darabokat farigcsálva ragasztja fel még természetesebb hatást keltve, majd gázégő segítségével még rücskösebb felületet lehet neki adni. Ezt lekentem több sor fehér cementtel, de lehet csemperagasztóval is, ettől lett sziklához hasonló árnyalatú. Tört fehér, és fekete akrilfestékkel kiemeltem kicsit az árnyékokat, hogy még természetesebb képet adjon.

Azután hogy ez is megszáradt, célszerű pár sor epoxi gyantával is lekenni az egészet, így nem kopik, és nem tud a vízbe oldódni mérgező anyag. Beragasztani szintén megfelelő a szilikon ragasztó. A tv házának belsejét lekentem több sor barna festékkel, ami védi a keletkező pára nagy részétől, a felső részét, ahova a fényforrás kerül, beragasztottam fényvisszaverő aluszalaggal, a jobb fényhatás érdekében.


A világítást hideg fehér, 6500 kelvines led szalagokkal oldottam meg, ami a napfényhez hasonló és így megfelel a növényeknek. Ezeket páramentes alumínium led modulokba ragasztottam. Fontos a lumen, vagyis a fényáram mennyisége, ez minden led szalagnál meg van adva, hogy méterenként hány lumen fényerőt produkál. Nálam ezzel a konstrukcióval kb. 40 lumen/literes érték jött ki, ami megfelelő egy szén-dioxid beoldás nélküli növényes akvárium egészséges működtetéséhez. Ez úgy jön ki, hogy az összeadott lumen értéket el kell osztani a (szélesség x mélység x vízoszlop magasságából) kiszámított vízmennyiséget, literben, pl: 100cm x 40cm x 40cm=160 000cm3=160 liter. Ez alapján 8 000 lumen/160 liter=50 lumen/literes érték.

 

Szűrőberendezés tervezésekor semmiképp nem akartam, hogy egy belső szűrő elcsúfítsa az összképet. A gyári külső szűrők pedig nem fértek volna el a kezelőfelület mögötti részben, ezért azt is magamnak csináltam. Először egy két literes henger alakú füles ételes dobozt választottam, ami működött is, de kicsi volt a térfogata. Ezt egy 130-as KGB cső darabra cseréltem, alul felül végzáró kupakkal. Az alsót fixre ragasztottam, a felső kupaknál párszor körbetekertem teflonszalaggal, ami tömíti a rendszert, ez elég, hogy bírja a nyomást, de kisebb erőfeszítéssel szét is lehessen szedni. Egy 500 liter/órás vízpumpa a forgatója a víznek. Ennek 12 mm-es a nyomó oldala, amihez a 12/16-os szilikoncső passzol is. A víz szűrőházba való be, és kijuttatásához lyukakat kellett fúrni, és 1/8 collos egyszerű műanyag tömlőcsatlakozót használtam. Ezt be is lehet ragasztani, vagy gumitömítéssel és (anya) elemmel rögzíteni. A szivattyú a ház aljában kapott helyet, így a koszos víz felül be, a szűrt víz alul távozik vissza az akváriumba.

A szivattyú vezetékét sajnos el kell egy helyen vágni, hogy át lehessen fűzni a házba illesztett kábel tömszelencén, ezzel lehet kivitelezni, hogy esetlegesen ki is lehessen szedni a szivattyút újabb ragasztgatás nélkül. Eleinte a szűrőház légtelenítéséért is ez a tömszelence szolgált, de később megbízhatóbbnak láttam ez a célt egy kis légpumpa csappal megoldani, aminek szintén lyukat kellett fúrni és beragasztani felülre. A befolyó szűretlen víz útjába először egy TM 20-as, majd egy TM 30-as akvarisztikai szivacsréteg kapott helyet, ami a mechanikai szennyeződések felfogásáért szerepel, ezután biológiai szűrőanyag kapott helyet. 12/16-os akvarisztikai szilikoncsöveket használtam, a szívóágat pedig 16os (áram) kábelcsatornából. A technikai rész nagyvonalakban ennyi.

 

Akvárium aljzatnak (nem mondok márkákat) finom égetett agyagot, és fehér vulkanikus kőzetet használtam. Dekorációnak Red moor és mangrowe fát használtam, amik nagyon lassan korhadnak, így nem szennyezik úgy a vizet. Akvarisztikai boltban kapható köveket. 

 

Növények fára kötözve: anubias mini, gömbmoha, jávai moha, lángmoha
Ültetve: Cryptocorine fajok, echinodurus, bacopa, vallisneria.

Halak: Páncélosharcsák, zebra dániók, pirosorrú ponytlazacok, ékfoltos razbórák, Almacsiga, és sok kicsi Blue dream garnéla.

Hirdetés