Kínai barkácsolás – A vonat, ami egy 19 emeletes lakóépületen halad keresztül

Hirdetés

A kínaiak mindig is képesek voltak különlegességet alkotni, de ez azért túlhalad szinte mindenen. Láttatok már olyan vonatot, ami lakóépületen zakatol keresztül? Kínában ilyet is találhatunk! 

 

A Csungking-Licsuan nagysebességű vasútvonal

A Csungking-Licsuan egy épülő, 244 km hosszúságú, kétvágányú, 25 Kv 50 Hz-cel villamosított nagysebességű vasútvonal a Kínában található Licsuan és Csungking között. Amint elkészül, kapcsolatot fog teremteni a Jicsang-Vancsou vasútvonalon keresztül Sanghajjal. Érdekessége, hogy Csungking és Sanghaj között a menetidő mindössze 10 óra lesz. Az építése 2008-ban vette kezdetét, 2013 év végén adták át a hagyományos vonatközlekedésnek, a nagysebességű közlekedés megindítása pedig 2014-ben történt meg. 

 

Csungking városa

Csungking nemcsak magából a városból áll, hanem az azt körülvevő közigazgatásilag hozzá tartozó mezőgazdasági területekből. A 82 400 km2-es, csaknem Magyarországnyi teljes terület lakossága a 2004-es adatok szerint 32 355 000 fő volt (Magyarország népessége a 2021-es adatok alapján 9 730 526 fő), ezen belül a város lakossága 8.4 millió fő. Érdekesség még, hogy az ENSZ 2016-os becslése alapján a város lakossága 2030-ban elérheti a 18 millió főt. Ebből is adódik, hogy nagyon nagy a zsúfoltság és egyre több a felhőkarcoló is. 

 

Hirdetés

Muszáj volt az építészeknek „trükközni”

Az építészek lehetőségeit egyre jobban leszűkíti a sok felhőkarcoló, nagy volt a gondolkodás például a Rail Transit 2 vasútvonal tervezésének idején is. Ebből pedig az lett, hogy a vonat áthalad egy 19 emeletes épületen, ráadásul még megállót is terveztek benne. Nem tudom, hogy tudnám elviselni, ha ott laknék, de Kínában minden más, a legtöbb forrás szerint a lakóépületben élők mindennapjait nem zavarja a vonatközlekedés, nem is érzékelnek belőle semmit. 

 

Ugyanakkor számos furcsa helyzetet eredményezett már a Rail Transit 2, egyik esetben például több órán keresztül vesztegelt a vonat, miután az egyik lakásból a sínekre esett egy takaró, amit a mozdonyvezető csak nagy nehézségek árán tudott eltávolítani onnan. 

 

 

Kétsávos út az ötemeletes épület tetején

Ha ez még nem lenne elég, jöjjön még egy szokatlan építészeti alkotás szintén Csungkingból, egy kétsávos út, ami egy ötemeletes épület tetején van! Az épület teraszán egy kétsávos közutat találhatunk, üzletekkel és fákkal kiegészülve. Az út körbe futja a teljes komplexumot, ami dombos környéken található. Az épület földszintjén több üzletet találhatunk, a többi szinten pedig parkolók vannak. A zaj miatt itt sem aggódnak, mivel speciális berendezések segítségével blokkolják az úton haladó járművek zaját. 

 

Hirdetés