Kezdődik az idei rémálom – Így védekezhetsz a poloskák inváziója ellen!

Hirdetés

Minden évben megkeserítik életünket a büdösbogarak, vagyis a poloskák, sajnos már most elég sokat lehet belőlük látni. Éppen ezért íródott meg ez a cikkem, szeretném megmutatni nektek, hogyan védekezhettek ellenük sikeresen! 

 

Poloskák elleni védekezés – A poloskákról általánosságban

A poloskáknak sajátos szájszervük van, melyek gyümölcsök és más növényi részek nedvek kiszívogatására szolgál. A poloskák fajainak többsége szárazföldön él, a növényszívó és élősködő fajok mellett találhatunk valódi ragadozókat, valamint gomba-, és algaevőket is. A növényeket szívogató poloskák táplálkozás közben szívókájukat testük hossztengelyére merőlegesen tartják, a ragadozó fajon viszont képesek azt egyenesen előre nyújtani. Számos poloskafaj képes hangot adni, ráadásul meglehetősen változatos módokon. 

 

A poloskafajok többsége imágóként telel át az avarban, fűcsomókban, növények gyökerei között, fakéregben, kövek alatt, valamint előszeretettel húzódnak be kisházakban, szerszámtárolókba, az otthonunkba. Az imágók tavasszal táplálékot keresve elhagyják telelőhelyüket. A poloskák szívogatásukkal károsítják a növényeket, a vegetatív és a generatív részeket egyaránt. A közvetlen roncsolás is jelentős, de sokkal rosszabb a hosszútávú hatás, ugyanis a nyálukban található enzimek miatt a növény egyes szövetei elhalnak. Sérülnek a levelek és a hajtások, azonban a bimbók, virágok és a magkezdemények teljesen elhalhatnak, valamint a magvak csírázóképessége is jelentősen csökkenhet. 

 

Hirdetés

Poloskák elleni védekezés – Magyarországi poloskák

Magyarországon mintegy 900 fajukat írták le, számos családjuk ismert, mint például a pajzsos-, a címeres-, vagy a csipkéspoloskák. Több családban is jelen vannak olyan fajok, amik korábban nem voltak itt, közülük a nagyobb termetű és szinte minden környezetben megtalálható poloskafajok váltak közismertté. Ilyen például a zöld színű vándorpoloska vagy az ázsiai márványospoloska.  

 

Megemlíthetjük még a nyugati levéllábú poloskát és az erdészeti vonatkozásban a tölgycsipkéspoloskát, ami a tölgyeseinkben látványos károkat okoz. Egyértelműen a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska élvez nagyobb figyelmet, ez annak köszönhető, hogy városi környezetben elterjedtek, az őszi időszakban előszeretettel húzódnak be a lakásokba tömegesen. 

 

Poloskák elleni védekezés – Fontos megelőzés

A legjobb és legegyszerűbb, ha a megelőzést választjuk. Fontos, hogy ne hagyjunk esélyt a poloskáknak, ennek érdekében el kell tüntetnünk minden apró kis rést. Érdemes szúnyoghálót felszerelnünk és megszerelnünk a rossz nyílászárókat. A poloskák nagyon sokszor a ruhánkon kerülnek be a házba, éppen ezért érdemes mindig ellenőriznünk a rajtunk lévő ruhadarabokat, valamint a kint száradó ruhákat.

 

Érdemes a villanyokat is lekapcsolnunk este, főleg akkor, amikor szellőztetünk, mivel a poloskák a fényre jönnek. Abban az esetben, ha a növény leveleinek fonákján apró tojásokat látunk, akkor távolítsuk el a leveleket, ezzel megakadályozhatjuk a következő nemzedék kikelését. Neem olajjal is permetezhetünk, a poloskalárvákat elpusztítja, de a hasznos rovarokat nem.

 

Poloskák elleni védekezés – Készítsünk csapdát! 

Az alábbi videóban megnézhetitek az egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb módszert, ami lényegében egy poloskacsapda – valóban működik, kipróbáltuk mi is a tavalyi évben.

 

 

Poloskák elleni védekezés – Poloskacsapda PET-palackból

Szükségünk lesz egy nagyobb méretű PET-palackra. A palackot a felső harmadánál vágjuk el, majd az aljára tegyünk egy LED-lámpát – használjunk öntapadós világítószalagot. Ha kész, akkor illesszük vissza a palack tetejét fejjel lefelé. Az illesztésnél ragasszuk össze a palackot és már készen is vagyunk. 

 

 

Hirdetés