Az aranyat érő pitypang – Így használhatjuk fel kertünk kincsét!

Hirdetés

A pitypang mindenhol megtalálható, a kertünkben is jelen van, sokan azonban nem tudják, hogy sokféleképpen felhasználható, aranyat ér. Mostani cikkemben megmutatom, hogyan alkalmazhatjátok!

 

A pitypang felhasználása – Mi is az a pitypang?

A pitypang vagy más néven pongyola pitypang füves területeken, főleg a kertekben, szántókon jelenik meg. Karógyökere függőleges és hosszú, ezért kiirtani sem könnyű. A földre fekvő levelei hasadtak, a hasábok fogazottak (kacúros levél).

A belül üreges virágszár, tetején az aranysárga fészkes virágzattal a tőrózsából tör elő. Levele és virágszára elszakítva fehér, kesernyés ízű tejnedvet ereszt. Repülőszőrös magja a gyermekek kedvelt játéka. Neve is a gyermekjátékokból ered: száras virágait gyakran összefűzik, és nyakláncként vagy fejdíszként hordják.

A pitypang felhasználása – A pitypang hatóanyagai

Az emésztőrendszerre és a májra elsősorban a keserűanyagok hatnak. A korábban taraxacinként említett anyagok valójában az eudesmanolid és germacranolid típusú laktonok szeszkviterpénjei. A pitypang levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: bennük az A-vitamin sok, a D-vitamin mérsékelt; ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt. Használatánál ügyelni kell arra, hogy a szeszkviterpén egyesekből allergiás bőrreakciót vált ki.

Aa pitypang felhasználása

Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Gyökerét nyersen vagy vajon párolva, avagy gyors szárítással (kb. 55 °C-on szárítva) és durvára őrölve kávépótlóként használták. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

Hirdetés

A belőle készített tea vízhajtó hatású és a tavaszi méregtelenítő kúrák fontos alkotóeleme. Hatásos a bőrproblémák és a cellulitisz ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, étvágyfokozó, epehajtó, hashajtó. A friss virágokból szirupot is készítenek, melyet "pitypangméz"-nek is hívnak. (Forrás: Wikipédia)

A pitypang felhasználása – Pitypangszirup

A pitypangszirup elkészítéséhez szükségünk lesz 300 db pitypangvirágra (fontos, hogy autóforgalomtól mentes területről szerezzük be), 1 liter vízre, 1 kg cukorra, 1 citromra és 1 narancsra. A virágokat jó alaposan megmossuk, leszűrjük, majd ráöntjük az 1 liter vizet. Megmossuk és felkarikázzuk a citromot, valamint a narancsot (érdemes biot használni, az kevésbé szennyezett héjú), majd felkarikázva beletesszük a vízbe.

Nagyjából 30 percig főzzük, majd hagyjuk állni 6 órán keresztül. Ezt követően leszűrjük a virágokat, és a cukorral együtt 2-3 órán keresztül főzzük. Ha már elértük a szirupos-állagot, előre kitisztított befőttes üvegekbe töltjük, amiket alaposan lezárunk. Íme egy videó, ami segít az elkészítésben:

A pitypang felhasználása – Pitypangszörp

Szükségünk lesz 3 bögre pitypangvirágra, 50 dkg mézre, 3 citromra, valamint 2 liter vízre. A virágokat alaposan mossuk meg, öntsünk rá annyi vizet, ami ellepi és áztassuk így 10-12 órán keresztül. Az idő letelte után nyomkodjuk ki a virágokat, tegyük egy nagyobb edénybe, öntsük fel a 2 liter vízzel. Kezdjük el melegíteni, adjuk hozzá a citrom levét és főzzük kis lángon kb. 1 órán át. Ezután húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a mézet, és várjuk meg, hogy elolvadjon. Amint ez megtörtént, tölthetjük üvegekbe az elkészült szörpöt.

Krzysztof Jaracz képe a Pixabay -en.

Hirdetés