A pirográf művészet testközelből - Nagy Orsolya kulisszatitkai

Hirdetés

Sajnos elég sokan nem ismerik ezt a fajta művészeti ágat, és mégcsak el sem tudják képzelni, hogy miből áll, vagy hogy is működik. Nos, aki e sorok közt olvas, belemerítem ebbe a világba!

 

Onnan kezdeném, hogy milyen módon ejtette ezt a művészetet a sors az utamba. Azt mondják, hogy minden okkal történik, mindennek van valami miértje. Én főállásban tetováló vagyok. Gyerekkorom óta rajzolok, óvodában és iskolában versenyeken vettem részt és valahogy mindig az első 2 helyezettel a zsebemben tértem haza. Nagyon hosszú, nehéz és rögös út megjárta után sikeresen léptem a tetoválók világába, majd 2014-ben Németországban folytattam karrierem. Nagy nehézségek után egy borzalmat hozott mindenki napjaiba az élet. A koronát. Mivel Németország IS "megfertőződött", a politika úgy gondolta, hogy bezárat minden üzletet, amiben később sokan elvéreztek a hosszan tartó (6 hónapos) állapot miatt, így igencsak nyugtalan éjszakáim, mindennapos fejfájás és egyebek nehezítették napjaim.

 

Már kezdtem feladni, elegem volt és megtörtem. Drága párom persze mindig is figyelt rám, és próbált kihúzni a depresszióból. Úgy gondolta, hogy meglep valamivel mikulásra (2020), ami LEKÖTHETI a figyelmem, így vette meg az első pirográf gépem.
Akkor még fogalmam nem volt, hogy mi fán is terem, mit hogy kell használni, milyen fára lehet égetni, mennyi ideig szabad a gépet bekapcsolva tartani, minden kérdés, ami csak egy kezdő fejében megfordul, az enyémben is átfutott. 
Legelső fám, ami épp kéznél volt, fenyőfa volt (pont azt nem ajánlják). Én nagy izgalommal és kedvvel nekiestem a dekorálásnak. Amint kész voltam, megosztottam egy amerikai csoportban. Ott lett csak számomra világos, hogy valóban nem sikerült rosszul, amikor profik kommentárja halmozott el, és senkinek sem volt hihető az, hogy a munka tényleg a legelső munka volt, és nem a sokadik. Itt kezdtem el fejleszteni magam. 

Hirdetés

Rájöttem persze ebben a teszt folyamatban - fázisban egyes trükkökre, technikákra, amit nemsokára megosztok veletek. Persze ezek nem feltétlenül jönnek be másnak, kinek mi áll a kezére, ki milyen jól tud rajzolni, és sok mástól is függ.

 

A PIROGRÁFIA ALAPJA A RAJZTUDÁS - Ez egy fontos alapanyag. Aztán jön a fa kategorizálása: minél puhább a fa, annál könnyebb vele dolgozni. (na, ez a pont lehet személyfüggő, mert vannak olyanok, akik a kemény fára szeretnek dolgozni, pont azért, mert nehezebben ég). Nekem a puha és világos fa jön be, amin több árnyalatot tudok elérni. 

Fontos a fát először munkára előkészíteni, és finom csiszoló papírral kicsit megcsiszolni. Minél simább a felület, annál jobb rá égetni. (mint a papír is).  Nagyon fontos még az is, hogy a fa SZÁRAZ legyen, és ne nedves. Ezek így elég is, amit az embernek tudnia kell. 

 

Most jön a gép

Ugye nekem az első gépem egy kis kínai gépezet volt. Gombbal állítható a hőmérséklet, 250 foktól 500 fokig. A hőmérséklet szabályozása fontos, aki mondjuk a realisztikában érzi magát otthon. A finom és gyenge árnyalatok alacsony hővel érhetők el, a sötétebbek pedig magasabbal (kicsit logikus is). 

A gépekhez való hegyek/spiccek

Minél laposabb, annál jobb (nekem a realisztikához. Tudok vele nagyobb felületet festeni, és megdőltve szőrözni, pl. állatoknál). Akik más kategóriában vannak benne, más spiccet is igényelnek. 

Kis történet még

Aztán 2020 Decemberétől jöttek a felkérések-rendelések is. Mára már vagy 15 rendelést sikerült átadnom, 15 embert tehettem boldoggá, és nem tudom abbahagyni egyszerűen ezt a művészetet, mert az az öröm, amit egy-egy munka az ember arcára varázsol, szavakba nem önthető, mondatba nem foglalható. 

 

Minden igyekezetem és erőm, szeretetem beleteszem, mindegyik munka fejleszt és bővíti a tudásom, így összekötöm a kellemest a hasznossal. Rengeteg idő van egy képbe fektetve. Leghosszabb ideig tartó munkám 40-50 óra volt, és mindössze A3-as méretű. Az állatoknál egyesével szőrözök, tehát minden réteget külön-külön égetek. Erre a témára meg is osztom a 3. munkám, ami egy jó példa. A puha bundától a keményebb és rövidebb szőrzetig. 

Úgy mondják, hogy a jó munkához idő kell. Hát, ez így is van. Úgy gondolom, ez meg is éri. Ezek a munkák még engem is, és talán a következő generációt is túl fogják élni. HÁT VAN ETTŐL SZEBB?! Számomra nincs! Köszi a lehetőséget, hogy ezt megoszthattam!

Hirdetés