Varázslatos virágszőnyeget alkot – A pázsitviola gondozása

Hirdetés

Üde színfoltja lehet a kertünknek a pázsitviola, ami tavasszal hozza csodálatos virágait, varázslatos szőnyeget kialakítva. Ismerkedjünk meg közelebbről ezzel a nem mindennapi növénnyel!

 

A pázsitviola bemutatása

A pázsitviola (Aubrieta) a keresztesvirágúak családjába tartozó különleges dísznövény. Őshazája a Földközi-tenger vidéke, de honos Dél-, és Közép-Európában. A pázsitviola magassága 5-15 centimétert éri el, virágzásának idején teljesen úgy néz ki, mintha egy varázslatosan szép virágpárna lenne – német neve is erre utal, ami eredetileg kékpárnát jelent.

 

A pázsitviola jellemzői

A pázsitviola tömött, zöld párnát alkot, virágai aprók, nagy tömegben nyílnak áprilistól egészen június végéig. A pázsitviola virágai többnyire lilásak, kékek, de lehet találkozni pirosas és fehér változatokkal is a kertészetekben.

Hirdetés

 

A pázsitviola helye a kertben

A pázsitviolát legyakrabban sziklakertekbe szoktuk ültetni, de kiválóan helyt áll virágágyásban, szegélyek mentén és sziklafalakon is. Kimondottan szép látvány mutat virágtartóban, vagy dézsában, különböző növényekkel kombinálva, vagy egymagában.

 

A pázsitviola ültetése

A pázsitviola magról is termeszthető, de egyszerűbb és gyorsabb megoldás, ha palántát vásárolunk. A pázsitviola magjait márciusban kell elszórnunk, viszont abban az esetben, ha kifejlett növényt ültetünk el, akkor az hamarabb, akár már májusban virágozhat, ráadásul ősszel másodvirágzása is lehet, ha kellő tápanyaghoz jut. Fontos, hogy a pázsitviola kedveli a napfényt, ezért mindenképpen napos helyre ültessük.

 

A pázsitviola gondozása

A pázsitviola szereti a meleget, még a legnagyobb forróságot is elviseli, de virágzása idején érdemes figyelni az öntözésre. Nem szabad túl locsolni, de ne is engedjük, hogy kiszáradjon a földje. Havonta egyszer tápoldatos vízzel locsoljuk, ezt a gondoskodást meg fogja hálálni. Elvirágzás után vágjuk vissza a növényt, így nagyobb esélyünk nyílik a másodvirágzásra.

 

A pázsitviola fajtái

Az Aubrieta gracilis öt centiméter magasra nő meg, lilás színű virágaival díszit, a deltoidea nagyobb, nagyjából tíz centiméteres, de szintén lilás virágú. Az Aubrieta hibridek sok alfajával lehet találkozni, köztük megtalálható a levendulaszínű virágú silberrand, vagy a piros és rózsaszínű rosengarten. Legismertebb fajtája az Aubrieta cultorum Dr. Mules, amit 1930-ban nemesített Alan Bloom.

BeckerBuben képe a Pixabay -en.

Hirdetés