Egész télen termeszthetünk paradicsomot a lakásban!

Hirdetés

Persze, meg lehet vásárolni a külföldről érkező zöldségeket és gyümölcsöket egész évben a zöldségesnél, de ezeknek sem az íze, sem az ára nem az igazi…Éppen ezért próbálkozzunk inkább azzal, hogy lakásunkban termesztünk zöldségeket, mostani cikkemben a paradicsom beltéri termesztéséről mondok el mindent!

 

Paradicsomtermesztés a lakásban

Kevesen tudják és sokan nem is hiszik, hogy lehetséges, pedig igaz a hír, a lakásban is termeszthetünk paradicsomot, akár télen is! Mára rengeteg olyan paradicsomfajtát fejlesztettek ki, amik alkalmasak az otthoni, lakáson belüli termesztésre – sőt, még egy kezdő is képes velük paradicsomot termeszteni az ablakpárkányon. A módszer előnye, hogy télen is friss és egészséges paradicsomhoz jutunk, aminek az íze ugyanolyan lesz, mint a szabadtéren termesztett változatnak. Nem mellékesen megjegyzem, hogy a lakásban termesztett paradicsom költsége is sokkal kisebb, mint a boltban vásárolté. Viszont fontos megjegyeznem a hátrányokat is: nem mindig lesz sikeres a termesztés, sokszor pedig túl kicsi lesz a termés. Összességében akkor is megéri belevágni!

 

Paradicsomtermesztés a lakásban – Mire lesz szükség?

A paradicsom köztudottan szereti a fényt, éppen ezért a legjobb, ha a lakás déli oldalait részesítjük előnyben. Minden nap biztosítanunk kell a növény számára 12-13 órán keresztül fényt – mesterséges fényként használhatunk energiatakarékos vagy fluoreszkáló lámpákat, illetve további lámpákat kell elhelyeznünk a növényektől 25-30 centiméteres magasságban. Ami a hőmérsékletet illeti, 22-24 Celsius fokra lesz a növénynek szüksége, éjszaka ez csökkenthető 16-18 fokra. Fontos, hogy ne legyen se túl meleg (ki fog száradni), se túl hűvös (nem fog nőni). A helyiség levegőjének eléggé párásnak kell lennie, és nem helyezhetjük el fűtőtestek közelében a paradicsom töveket. Legjobb, ha a növények mellé vízzel töltött edényeket helyezünk el, amik biztosítják a párát. 

Hirdetés

 

Paradicsomtermesztés a lakásban – Mely fajták alkalmasak?

Fontos tudni, hogy nem minden fajta alkalmas a lakásban való termesztésre. Mindenképpen alacsony növekedésűt kell választanunk, legjobb a cseresznyeparadicsom, ugyanis ez a fajta könnyebben átvészeli a fény és a hő hiányát és rövidebb az érési ideje is. Sokféle változat létezik, most nézzük a legnépszerűbbeket: erkély csoda, kolibri, gyöngy sárga, pinokkió, moskvich. 

 

Paradicsomtermesztés a lakásban – Az ültetés

A szokásos tejfölös poharakat vessük be kezdetekben, de használhatjuk a speciális tőzegcserepeket is. Amint kicsit megerősödnek a palánták, átültethetjük őket cserepekbe. Általános virágföld tökéletes lesz a számukra, de természetesen lehet használni palántaföldet is. 

 

Paradicsomtermesztés a lakásban – A növények öntözése, trágyázása

Fontos, hogy a talajnak mindig nedvesnek kell lennie, ne hagyjuk soha kiszáradni, ugyanis ez a paradicsom elszáradásához vezethet. Ugyanakkor ügyeljünk arra is, hogy ne tocsogjon a vízben, mivel a felesleg a gyökérzet bomlásához, rothadásához vezethet. Mivel cserépben nevljük a paradicsomot, nincs elegendő hely a gyökerek számára a tökéletes fejlődéshez, ezért tápoldatoznunk kell. Érdemes ezt minden héten elvégezni, használjunk erre a célra általános tápoldatot.

 

Paradicsomtermesztés a lakásban – Metszés

A vegetációs időszaktól kezdve meg kell metszenünk a paradicsomot. Amint megjelennek az első paradicsomok a töveken, el kell távolítanunk a növény tetejét. Fontos, hogy a gyökérzet környékén is távolítsuk el a „mostohagyermekeket”, mivel azok elszívják a szükséges tápanyagokat. A metszést ne napközben végezzük el, hanem inkább kora reggel, vagy este. 

Capri23auto képe a Pixabay -en.

Hirdetés