Paradicsomból lekvárt? Naná, a paradicsomlekvár tökéletes húsokhoz, sajtokhoz!

Hirdetés

Régen szinte csak sárgabarackból vagy éppen szilvából készült lekvár, ma viszont ott tartunk, hogy mindenből készítünk, még paradicsomból is. És, hogy miért érdemes kipróbálni? Elmondom ezt is! 

 

Paradicsomlekvár – Miért készítsük el? 

Nálunk 5-6 tő paradicsompalánta kap helyet a kertben minden évben, mégis annyi terem rajtuk, hogy már nem tudunk mit csinálni belőlük. Rengeteg lecsót főzünk, teszünk el belőle télre is, szoktunk paradicsompürét, és levet készíteni, de akkor is marad még. Ekkor jött az ötlet, hogy legyen paradicsomlekvárunk is.

 

A paradicsom C-vitamintartalma magas, de ezen kívül még 11-12 vitamin megtalálható benne és jelentős mennyiségű karotint tartalmaz. Egészségmegőrző hatása bizonyított, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, a népgyógyászatban pedig ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére alkalmazták. 

 

Hirdetés

Paradicsomlekvár – Mi mellé ajánlott? 

A paradicsomlekvárt készíthetjük kicsit édesen, kicsit csípősen, kicsit fűszeresen, de akár a három ötvözetében is. A paradicsomlekvár egyaránt illik húsok és sajtok mellé, ugyanakkor isteni finom pirítós kenyérre kenve is. 

 

Paradicsomlekvár – Mire lesz szükségünk?

Elöljáróban elmondom, hogy a paradicsomlekvár esetében nem lesz olyan eredményünk, mint mondjuk a baracklekvár esetében. Itt arra gondolok, hogy míg a barack rengeteg levet enged, a paradicsom nem fog, ebből adódik, hogy sok paradicsom kell majd a paradicsomlekvárhoz, amiből sajnos viszonylag kevés lekvár fog születni.

A paradicsomlekvár elkészítéséhez szükségünk lesz 4 kilogramm paradicsomra, 10-15 szál bazsalikomra, 1 teáskanál sóra, 15-20 dkg cukorra, 3 teáskanál pektinre, valamint fél citrom levére. A hozzávalóka kiegészíthetjük chilipaprikával, ha szeretnénk, hogy egy kicsit csípjen. 

 

A paradicsomlekvár elkészítésének menete

Először is mossuk meg a paradicsomokat, tegyük forrásban lévő vízbe pár perc erejéig, majd vegyük ki mindet, tegyük hideg vízzel teli edénybe és húzzuk le róluk a héjukat. Ezt követően vágjuk fel a paradicsomokat, a zöld részeket távolítsuk el. Tegyük fel főni egy kevés cukorral. Amíg fő, addig vágjuk fel apróra a bazsalikomot, keverjük össze a maradék cukorral és a pektinnel.

Ezt és a citrom levét adjuk hozzá a paradicsomhoz, majd sózzuk meg és kevergetve sűrűsítsük be. Kóstoljunk nyugodtan, és ha szükséges, ízesítsük. Ha elkészült, töltsük a paradicsomlekvárt fertőtlenített befőttes üvegeke, zárjuk a tetőt légmentesen, állítsuk fejre pár percig, majd tegyük száraz dunsztba. 

Bernadette Wurzinger képe a Pixabay -en.

Hirdetés