Több évig is teremhet a paprika – Tippek a paprika teleltetéséhez

Hirdetés

A legtöbb hobbikertész egynyári növényként tekint a paprika, azt már sokkal kevesebben tudják, hogy a paprika több évig is nevelhető, ráadásul az idősebb példányok gyorsabban és többet teremnek. Nézzük, mi az a módszer, aminek segítségével teleltethető a paprika! 

 

A paprika teleltetése nem lehetetlen

A következő idény kezdetén óriási előnyhöz juthatunk akkor, ha elvégezzük a paprika teleltetését, és jelentősen meghosszabbíthatjuk a növény vegetációs időszakát! Először érdemes megjegyeznem, hogy a teleltetés „csak” életben tartja a növényt, termésre ebben az időszakban ne számítsunk. Mint szinte minden növény esetében, a paprikára is igaz, hogy bizonyos hőmérséklet és fény szükséges ahhoz, hogy termőre forduljon. Ebből adódik az is, hogyha melegházban teleltetjük, mesterséges megvilágítás mellett, akkor termésünk is lehet. 

 

A paprika teleltetése előtti teendők

A növényről szedjük le az összes paprikát, akkor is, ha még nem értek be teljesen. Ezután szedjük ki a földből óvatosan, a gyökerekre vigyázva és ültessük egy megfelelő méretű cserépbe. Vízpermettel tisztítsuk le – ezzel megszabadulunk a leveleken rejtőzködő kártevőktől. 

Hirdetés

 

A paprika teleltetése lakásban

Biztosítsunk a paprika számára hűvös, száraz helyet (12-14 Celsius fok az ideális). A legtökéletesebb helyiség a házhoz tartozó garázs, alagsor, vagy lépcsőház. Sok fényre nincs szükség teleltetés idején, tegyük közel az ablakhoz, vagy fénycsőhöz, ez már elegendő számára.

 

A paprika teleltetése közbeni teendők

Csökkenteni kell az öntözést (télen sokkal kevesebb vizet igényel, mint a nyári melegben), elég, ha havonta egyszer öntünk rá egy kis vizet. Fontos megjegyzés, hogy ne hagyjuk teljesen kiszáradni és ne is tocsogjon a vízben. A teleltetés elkezdése után azt fogjuk észrevenni, hogy a levelek elhalnak, ez viszont teljesen természetes folyamat, ne essünk kétségbe. 

 

A paprika teleltetése – Szükséges a metszés

Amint a levelek elkezdenek száradni, végezzük el a metszést. Néhány nagyobb, Y alakú hajtást hagyjunk meg úgy, hogy az Y felső két szára 4-5 centiméter hosszú legyen. Az eljárás lényege, hogy az élettelen leveleket távolítsuk el, így a növény kevésbé lesz kitéve a kártevőknek.  

 

A paprika teleltetése után

Április elején-közepén költöztessük át a növényeket melegebb és világosabb helyre. Az öntözést egyre gyakrabban végezzük el. Ezután pár héttel már meg is fognak jelenni az új hajtások. Április végén kezdjük el a kiszoktatást, először csak nappal vigyük ki, majd éjszakára is. Május közepén pedig ki is lehet már ültetni a szabadba – természetesen akkor, ha már biztosan elmúltak a fagyok! 

 

A paprika teleltetése – Megjegyzés

Sajnos akkor is előfordulhat, hogy a paprikánk nem éli túl a telet, ha minden lépést gondosan betartunk! Az is biztos sajnos, hogy egyes fajtáknál más lesz az eredmény, viszont ha sikerrel járunk, akkor garantált, hogy a következő évben rekordterméssel fog megjutalmazni kedvenc növényünk, szóval megéri próbálkozni.

Emilian Robert Vicol képe a Pixabay -en.

Hirdetés