Spórolj százezreket a fűtési szezonban, készíts házilag papírbrikettet!

Hirdetés

Egy nagyon szuper megoldást hoztam el nektek, aminek a segítségével töredékére csökkenthető a gázszámla. Ismerős számotokra a papírbrikett? Ha nem, mindenképp tartsatok velem és nézzétek meg, milyen előnyei vannak és hogyan készíthetitek el saját kezűleg!

 

Papírbrikett készítése – Miért jó a papírbrikett?

A papírlapok nagyon hamar elégnek, hogyha csak úgy rádobáljuk a tűzre, és még csak meleget sem adnak. Sokkal jobban járunk akkor, ha évközben összegyűjtjük a papírokat és hatékonyabban melegítő papírbrikettet készítünk belőle. A módszer valóban működik, alkalmas tüzelőanyagnak, a jelenlegi gáz-, és faárak mellett pedig mindenképp megéri próbálkozni vele!

 

Papírbrikett készítése – Hogyan készíthetünk házilag papírbrikettet?

A papírbrikett igazából nem más, mint összepréselt papírforgács, tehát ezt kell valahogy létrehoznunk – nem kell megijedni, egyáltalán nem nehéz! Először is gyűjtsünk össze annyi papírt, amennyit csak tudunk. Ez nem nehéz, ugyanis minden héten telepakolják a postaládáinkat reklámújságokkal, de érkeznek a levelek és évközben sok füzet betelik, amit szintén használhatunk. 

Hirdetés

 

Papírbrikett készítése – Az aprítás

A papírbrikett készítésénél az aprítás jelenti a nagyobb feladatot, mivel eléggé időigényes. A lényeg, hogy minél apróbb cetlikre aprítsuk a papírlapokat! Csinálhatjuk kézzel is, ha nem akarunk pénzt költeni és tele vagyunk idővel, de természetesen van gépi megoldás is – egy iratmegsemmisítő már ideális lehet a célnak. 

 

Papírbrikett készítése – Az áztatás

Miután felaprítottuk a papírlapokat, következhet az áztatás, 10 kilogrammnyi kis cetlihez kb. 30 liter víz szükséges. Érdemes gondolnunk erre is évközben és gyűjteni az esővizet erre a célra, így ezzel a költséggel sem kell számolnunk. Nagyjából 23-24 órán keresztül kell áztatunk, hogy jó legyen. 

 

Papírbrikett készítése – A pépesítés

Áztatás után szét kell zúznunk, pépesítenünk vagy turmixolnunk a papírt, ugyanis így a cellulóztartalma jobban érvényesül és jobban összetartja a brikettet. Legegyszerűbb és legolcsóbb, ha fúrót használunk erre a célra (pl. festékkeverő szárral). Nagyjából 10-15 percig kell pépesítenünk, ha a papír szétesik, tapintásra pépes, akkor jók vagyunk. 

 

Papírbrikett készítése – Préselés

A pépesítés után még nem vagyunk készen, szükségünk van egy sablonformára, és préselnünk kell. Törekedni kell arra, hogy minél több víz kifolyjon belőle. Prést vásárolhatunk, de készíthetünk is kézzel (ehhez nagyon sok ötlet van az interneten, én nem készítettem még, ezért nem írok lépéseket).

 

Papírbrikett készítése – A szárítás

Már csak a szárítás van hátra és használhatjuk is az elkészített papírbrikettet! A szárítással kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy minél melegebb helyen szárítjuk, annál gyorsabban lesz kész, de akkor is több napra lesz szükség. Érdemes már évközben készíteni papírbrikettet, nehogy az utolsó pillanatban kelljen kapkodni! A következő videóban még részletesebben be van mutatva minden és szerepel benne pár hasznosítható trükk is!

kdk905 képe a Pixabay -en.

Hirdetés