Amit sokan elhibáznak – Tudnivalók az orchidea locsolásáról

Hirdetés

Sajnos nagyon sokaknak gondot okoz az orchidea gondozása, és a legtöbben pont locsolás közben követnek el súlyos hibákat. Éppen ezért szeretnék cikkemmel mindenkinek segítséget nyújtani, nézzük, mit kell tudni az orchidea locsolásáról! 

 

Az orchidea locsolása a legfontosabb feladat! 

Az orchidea locsolása valóban eszméletlenül fontos, sokan mégsem tudják, hogyan, mikor és mivel érdemes elvégezni ezt a műveletet. Az sem mellékes, hogy hol kap helyet az orchideánk, hiszen egy nagyon érzékeny növényről van most szó. Az orchideák a trópusi esőerdőkből származnak, ahol állandóan meleg van, ráadásul a páratartalom is magas. Éppen ezért fontos, hogy hasonló környezetet hozzunk létre számára, nálunk például a fürdőszobában érzik magukat a legjobban. A nagy meleget sem bírják annyira, a 40 Celsius fok feletti hőmérsékletet már megsínyli, éppen ezért ne tegyük ki tűző napra! 

 

Az orchidea locsolása – Ami tilos!

Először azzal kezdem, amit sokan elkövetnek, pedig nem kellene, mert ezekkel többet árthatunk. A nagy hibát már vásárlás után elkövethetjük, mégpedig azzal, hogy nem vesszük ki a cserépből, amikor hazavisszük. Az orchideákat olyan közegbe szokták ültetni, amit könnyen nedvesen lehet tartani, ezt a gyors növekedés érdekében teszik. Viszont ahogy növekszik a tő, nem szokták kiszedni, hanem átrakják egy nagyobb cserépbe az egészet. Ha viszont kiszedjük a cserépből, akkor megelőzhetjük, hogy a levelei elkezdjenek ráncosodni és tovább fog élni a növény. 

Hirdetés

 

Fontos tudni, hogy soha nem szabad vizet hagynunk az orchidea kaspójában. Eredeti élőhelyükön a fákon élnek ezek a növények, a léggyökereik a fák kérgére kapaszkodnak, és ott élnek. Az orchideák összes gyökere léggyökér, ebből értelemszerűen adódik, hogy nem szeretnek a vízben állni. 

 

Az orchidea locsolásának titka

Tehát, hazavittük a növényt, első dolgunk, hogy a cserépből kivesszük, kihámozzuk a tövét és csak a fenyőkéregbe ültetjük vissza. Locsolni 8-10 naponta locsoljuk és szélszerűbb esővizet használni erre a célra. A tápoldatozás is fontos, ne essünk túlzásba, de ne is hagyjuk ki (én minden harmadik locsolásnál szoktam tápoldatozni). 

 

Öntözés során a kaspókat vegyük le és töltsük fel vízzel. Ezután kezdjük az áztatást, nagyjából 30-40 percen keresztül hagyjuk ázni a vízzel teli kaspóban a növényt. Ezután öntsük ki a vizet, egyetlen csepp se maradjon benne! 
Öntözhetünk másképpen is, ekkor tegyük a növényeket egy kád vízbe, és zuhanyoztassuk a leveleket. Fontos, hogy ne jéghideg és ne is forró vizet használjuk, legjobb, ha kézmeleg, langyos vizet használtok erre a célra! 

Andreas Lischka képe a Pixabay -en.

Hirdetés