Hozzunk létre teljesen önfenntartó otthont – Bemutatkozik az Earthship

Hirdetés

A hálózatról való kilépés sok esetben nem azt jelenti, hogy vissza kell térnünk az őskorba. Manapság egyre többen vásárolnak hagyományos otthonokat és spórolnak meg óriási összegeket úgy, hogy nem fizetnek háztartási számlákat. Mostani cikkemben bemutatom nektek a teljes mértékben önfenntartó otthont, az Earthshipet!

 

Önfenntartó otthon – Az Earthship

Az Earthship az, amire mindenki vágyik, az 1970-es évek óta létezik, azóta pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az önfenntartó otthon segítségével megspórolhatjuk a számlákra szánt pénzt, teljesen környezetbarát, újrahasznosított anyagokból épül, sárral megtöltve, vagy pedig földbe helyezve – a nevük is innen ered. Ismerjük meg közelebbről ezeket a figyelemre méltó önfenntartó otthonokat. Az Earthship előnye, hogy kényelmes és hangulatos életteret képes biztosítani számunkra közművek igénybevétele nélkül. Teljesen önellátók, saját maguk termelik meg a villamos energiát, a fűtést, az élelmiszereket, közben fenntartható esővízgyűjtést és szennyvízrendszert is kezelnek.

 

Önfenntartó otthon – Kinek köszönhető az Earthship?

Az első teljesen önfenntartó otthont az 1970-es években készítette Michael Raynolds. A szemétkupacok kezeléséről és a megfizethető lakások hiányáról szóló híreket hallgatva rájött, hogy a két probléma kombinálásával meg lehetne oldani mind a kettőt. Létrehozta az Earthship Biotecture nevű céget, ami ma a világ úttörő vállalata az ilyen jellegű önfenntartó otthonok terén.

Hirdetés

Fotó: Wikimédia/David Hiser

Önfenntartó otthon – Hogyan készül az Earthship?

Ezeket az önfenntartó otthonokat megmentett hulladékból építik, amik könnyen beszerezhetők – többek között felhasználhatók sörösdobozok, régi autógumik, de a palackok kulcsfontosságúak az építési folyamatban. Minden háznál legalább 1000 abroncsot találhatunk, amik természetes szigetelést biztosítanak. Az újrahasznosított palackok szintén fontos tulajdonsággal bírnak, lehetővé teszik a fény áramlását a szerkezet belsejébe, így gyönyörű, izzó, színes üvegmozaik keletkezik. Az épületek gyakran patkóalakúak, mivel nehéz éles, 90 fokos szögeket létrehozni döngölt abroncsokkal. Reynolds prototípusában a patkó nyílása 10-15 fokkal keletre néz dél felé, hogy maximalizálja a természetes fényt és a napenergianyerést a téli időszakban. A vastag és sűrű falak hőtömegeket biztosítanak, amik természetesen szabályozzák a belső hőmérsékletet hideg és meleg külső hőmérsékleten egyaránt.

 

Önfenntartó otthon – Az Earthship építése

A döngölt földabroncsok akár 140 kilogrammot is nyomhatnak, ezért általában a helyükön vannak feltöltve. A gumiabroncsa belapátolják a hulladékot és beledöngölik kalapács segítségével – körbe-körbe haladva kell döngölni, hogy a szennyeződés egyenletes legyen és elkerüljük a gumiabroncs elhajlását. Érdekessége, hogy az így feltöltött gumiabroncs nem ég le, ha esetleg tűz ütne ki, hidegebb éghajlaton pedig extra szigetelést ad. A gumiabroncsok tetejét újrahasznosított kannákból és betonból készült kötőgerendák vannak, vagy fagerendák. Ezeket a gumiabroncsok belsejébe öntött betontömbökkel rögzítik a gumiabroncs falához. A belső, nem teherhordó falak gyakran újrahasznosított konzervdobozokból készülnek, melyeket beton köt össze. Ezek a falak általában vastagon vályogvakoltak, szinte ugyanolyanok, mint a vályogfalak. A tetőt fa tartógerendák segítségével készítik, bádoggal.

Fotó: Wikimédia/Eugene Kim

Önfenntartó otthon – Hogyan termelődik az energia?

Ezek az önfenntartó otthonok nem igényelnek fűtést, vagy légkondicionálást, így a szükséges erőforrásai minimálisak. Az építmények saját energiát termelnek napelemek felhasználásával, amelyek 30 éven át tiszta áramot szolgáltatnak, miközben hozzájárulnak a globális felmelegedés minimalizálásához. A napenergia mellett ezek az önfenntartó otthonok szélenergiával is termelnek áramot. Ezek együttesen elegendő energiát termelnek az épület tápegységében lévő akkumulátorok töltéséhez, ami tiszta energiát biztosít a háztartási használatra.

 

Önfenntartó otthon – Hogyan gyűjtik a vizet?

A teljesen hálózaton kívül működő Earthshipek saját maguk gyűjtik be a vizet. Az esővizet a tetőn felfogják, kiszűrik, majd gravitációs úton az épületbe táplálják fogyasztás és felhasználás céljából. A begyűjtött vizet háromszor használják fel egy Earthship otthonon belül – először mosásra, fürdésre, ezután a WC-kbe pumpálják öblítésre, végül pedig visszaforgatják egy szabadtéri kert öntözésére.

 

Önfenntartó otthon – Hogyan fűtik a földi hajókat?

Ezek az önfenntartó otthonok folyamatosan szabályozzák belső hőmérsékletüket, így biztosítva a lakóterek komfortosságát egész évben. Nagyon fontos az épület elhelyezkedése, hogy az üvegezés megfelelő irányba nézzen, hogy a napsugarak bejussanak az épületbe és felmelegítsék a falakat, amelyek szigetelésként gumiabroncsokkal vannak megépítve. Érdemes megnéznetek az alábbi videót, ahol még jobban bemutatják az Earthshipet!

Borítókép: Biodiesel33

Hirdetés