Az élet vizeként is emlegetik – Mi mindenre jó a nyírfa nedve?

Hirdetés

Az élet vize, gyógyvíz, nyírlé, nyírvíz, boza, csiger, nyirics, virics, ez mind-mind a nyírfanedvet jelölik. Tudtátok, hogy évszázadok óta nagyon értékes italként tekint az emberiség a nyírfa nedvére? Mostani cikkemben mindent megtudhattok, tartsatok velem!

 

A nyírfalé történelme

Évszázadok óta értékes ital, már a XIII. században is használták az ázsiai népek. A történelem során kiderült, hogy előszeretettel gyűjtik és fogyasztják többek között a románok, a svédek, a finnek, az észtek és különböző szíriai népek is. Ugyanakkor megjegyezhető, hogy a magyar nyelvben számos változatban fellelhető a nyírfanedv neve, ami arra utal, hogy Magyarországon is elterjedt volt régebben. Egyes történetek szerint még honfoglaló őseink is csapolták a nyírfákat, később pedig pezsgőt, bort és sört készítettek a nyírfanedvből.

 

Miért olyan fantasztikus a nyírfanedv?

A nyírfanedv vitaminok mellett cinket, káliumot, magnéziumot és egyéb hasznos anyagokat tartalmaz, ráadásul 100 ml-ben mindössze 18 kalória van. Sokan említik fontos összetevőjeként a betulint, a komplex szerves savakat, a fruktózt, az aminosavakat, valamint a proteineket. Érdekessége, hogy a különféle bioboltok más és más gyógyító hatást tulajdonítanak a nyírfanedvnek, állítólag segít a magas koleszterinszinten, a náthán, de hatásos fejfájásra, vesekőre, ekcémára, vértisztításra, tüdőbajra, reumás fájdalmakra és még sok más mindenre.

 

Hirdetés

Mikor és hogyan nyerhetjük ki a nyírfanedvet?

A nyírfanedv nem más, mint a nyírfa leve, ez azt jelenti, hogy meg kell csapolnunk a nyírfát ahhoz, hogy kinyerhessük az értékes nyírfanedvet. Egy évben egyszer lehet gyűjteni a nyírfanedvet, február végétől áprilisig. Érdekessége a nyírfának, hogy a nyár folyamán magába szívja és elraktározza a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat. Ezt a felhalmozott energiát a gyökerekben tárolja, hogy a téli időszak után tavaszra készen álljon az új növekedési időszakra. Tavasszal, ha letörünk egy ágat a nyírfáról, a törésnél csöpögést fogunk felfedezni – ez jelzi a tavaszi melegedés kezdetét. Próbáljátok ki ezt az érdekességet: a gyökerekből az ágak felé áramlik a nyírfanedv, ezt pedig hallhatjuk, ha a fatörzshöz szorítjuk a fülünket.

Csapolás során vájjunk egy kisebb mélyedést a nyírfa törzsébe és az abban összegyúlt levet szívjuk ki. Másik módszer esetén lékeljük meg a nyírfa törzsét és rakjunk bele csöveket, amiken keresztül kifolyhat a nyírfanedv. Ne sajnáljuk a fát, egyáltalán nem okozunk károkat számára, mivel csak a tápanyag egy része fog kifolyni a meglékelt területen, ami ráadásul gyorsan be fog nőni újra.

 

Tényleg csodaital a nyírfanedv?

A nyírfanedvvel kapcsolatban ajánlom azért mindenkinek a figyelmébe az Index 2015-ös írását, amiben Dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának adjunktusa és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság gyógynövény-szakosztályának elnökét kérdezték a nyírfanedv hatásairól. Elmondta, hogy „előállítását tekintve a nyírfavíz különleges termék, összetétele alapján azonban nem mondható annak. Fő összetevőként literenként néhány gramm cukrot (ennek többsége szacharóz, azaz répacukor) és legfeljebb pár száz milligramm fehérjét tartalmaz.

Ásványianyag-tartalma nem magasabb egy átlagos ásványvízénél, C-vitaminból jóval kevesebb van benne literenként, mint egy pohár almalében. „Ettől még a nyírfavíz joggal tekinthető egy egészséges, különleges ízű üdítőitalnak, de csodát, gyógyulást ne várjunk tőle. A nyírfavízzel kapcsolatos tudományos vizsgálati eredmények (hiánya) sem támasztják alá a gyógyászati felhasználás létjogosultságát. Az viszont óvatosságra int, hogy szennyezett talajon növő fák nedveiben nagy mennyiségben jelennek meg nehézfémek, így ismeretlen eredetű, ellenőrizetlen összetételű termékek esetén az ebből fakadó kockázattal is számolni kell. Persze ezt a veszélyt nem érdemes túlbecsülni, de a teljes képhez ez is hozzátartozik.”

VI NA képe a Pixabay -en, és Petras Skutulas képe a Pixabay -en.

Hirdetés