Normen, nordmann, nordmun, normand – Most akkor hogy is hívjuk?

Hirdetés

Érdekes, hogy a fenyőárusok többsége sem tudja leírni helyesen annak a fának a nevét, amit árul. Számtalan helyen lehet találkozni normand, nordmun, még normen fenyőkkel is, de láttam olyan árust is, aki csak szimplán annyit írt a molinóra, hogy fenyő. 

 

Melyik formátum helytelen? 

Leginkább a következő elnevezésekkel lehet találkozni: normmann, normann, normand, nordmun, normen. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy bár sok helyen látjuk ezeket a neveket, egyik sem helyes. 

 

Mi a helyes megnevezés? 

Még az is jobb, ha valaki azt írja ki, hogy kaukázusi jegenyefenyő, ugyanis hivatalosan így nevezik ezt a fenyőfélét. A kaukázusi jegenyefenyő latin szaknyelv megnevezése pedig így szól: Abies nordmaniana. Megkülönböztető nevét Alexander von Nordmann finn zoológusról kapta. Mivel ez a név a normannokra, illetve a róluk elnevezett Normandiára emlékeztet, a köznyelvben a „normann”, illetve „normand” fenyő név terjedt el. A helyes megnevezések viszont a következők: Nordmann-jegenyefenyő, Nordmann-fenyő, Nordmann-fenyőfa. Ennek ellenére az interneten nordmannra 24 000, míg normandra 33 000 előfordulás van. 

 

Hirdetés

Mi az, amit tudni kell a Nordmann-fenyőről?

Húsz–harminc méter magasra növő, tömött, kúpos koronájú fa. Koronája kivételesen szép; ágai enyhén felállnak. Széles, sötétzöld, kifelé ívelő tűlevelei a hajtás felső részén félkörben, kefeszerűen állnak. Színük fényes, fonákukon két ezüstfehér csíkban sorakoznak a gázcserenyílások, közeikben viaszpöttyökkel.

 

Megdörzsölve kellemesen narancsos illatúak. Érett tobozai pikkelyekre hullanak szét. Viszonylag edzett, az időjárás szélsőségeit jól tűrő és a talajra sem különösen érzékeny faj — a kifejezetten rossz talajú és száraz levegőjű termőhelyek kivételével bárhol megmarad. A városi környezetet nem bírja.

 

A kedvező környezetben azonban (párás levegőben, mély rétegű talajon) látványos, nagy fává fejlődik. Fiatal korában lassan nő. Mivel tavasszal viszonylag későn indul, a kora tavaszi fagyok nem károsítják. Későn fordul termőre. Vágott zöldje első osztályú kötészeti anyag; a virágkötészetek igényeit külön e célra telepített ültetvények szolgálják. Karácsonyfának is gyakran nevelik.

És ha nem tudod, hol juthatsz hozzá a tökéletesen szép, prémium minőségű Nordmann-fenyőhöz, keress fel az oldalamon: Bohács Ádám kert

 

Forrás: Wikipédia

Hirdetés