Ez lenne a jövő? – A természet megalkotta a tökéletes szigetelőanyagot!

Hirdetés

Egy német cég a Földközi-tengerben honos vízinövény, a neptunfű felhasználásával hoz létre környezetbarát, biológiailag lebomló, hő-, és hangszigetelő anyagot – számolt be an Innovation Origins. Monika Mejer követi elhunyt férje, Richard álmát és nagy sikereket alkot a neptunfű (Posidonia oceanica) szigetelőanyagként való hasznosításával – A koronavírus ráadásul új impulzust adott a Neptunfű-projektnek.

 

A neptunfű hasznos szigetelő

Télen meleg, nyáron hűvös, hangszigetelő, penészálló, környezetbarát és biológiailag lebomló. Monika Meier lelkesedik a férje által először néhány éve felfedezett építőanyagért, amelyet most fiával együtt fejleszt tovább és hoz piacra. Ez egy mediterrán tengeri fűből készült szigetelőanyagra vonatkozik, amely latin nevén Posidonia oceanica vagy Neptunuszfű. Tulajdonságai kissé eltérnek az Északi-, és a Balti-tengeren honos tengeri fűtől, amely főleg sekély vizekben nő. A földközi-tengeri angolnafű is több tucat méteres mélységben nő a felszín alatt. Viharok idején kiszakad a tengerfenékről, a levélerek és a gyökerek egy része pedig ökölnyi golyókat alkot, amelyek aztán kimosódnak a tengerparton.

 

A neptunfű használata szigetelőanyagként Richard Meiernek köszönhető

Richard Meier, az építészet és a műemlékvédelem nyugalmazott professzora 2006-ban, a spanyol Costa Blancán töltött nyaralása során látta először nagy számban a golyókat a tengerparton. „Itt kezdődött minden” – mondja Monika Meier. „Láttuk, hogy a labdákat egy társaság gyűjti össze. Úgy döntöttünk, hogy követjük az egyik teherautót, hogy megnézzük, mit csinálnak vele. Kiderült, hogy a szemétdombon kötött ki. Meier nem hagyta annyiba a témát, építészként nagy lehetőségeket látott a tengeri fűben, mint szigetelőanyagban. Úgy döntött, hogy a neptunfűgolyókat Németországba viszi kutatásra. Az elemzések során kiderült, hogy a neptun golyók tulajdonságai a vártnál is sokkal jobbak. A golyókat kiszárítása, homoktól való megtisztítása és feldarabolása után egy gyorsan száradó, penészálló, jó hő- és hangszigetelő tulajdonságú építőanyag marad.

Hirdetés

 

A neptunfű kiválósága megkérőjelezhetetlen

Meier 2009-ben alapította a NeptuTherm céget, és számos innovációs díjat nyert, de soha nem volt tanúja az igazán nagy áttörésnek, ugyanis 2016-ban, 69 évesen, hirtelen meghalt szívrohamban. Nehéz időszak volt ez Monikának – emlékszik vissza. De fiával, Michaellel együtt úgy döntött, hogy követi férje álmát. A fia a tengeri fű anyagának további optimalizálásán dolgozik. „Különösen a hangszigetelő képességei érdeklik” – mondja Monika. A 2020-as és 2021-es év egyfajta áttörést jelentett a NeptuTherm számára, mert az építőipar egyre nagyobb figyelmet fordított a fenntarthatóságra.

 

A neptunfű és a koronavírus

„A koronajárvány egyszerre volt támogató és gátló tényező – magyarázza Monika. 2021-ben két televíziós riport is jelentett a körforgásos gazdaságról a ZDF-en és az Arte-n. „Észrevettük, hogy a korona miatt az építőipari cégek és a fogyasztók egyre jobban érdeklődnek a fenntartható anyagok iránt, még a magasabb ár megfizetésére is nagyobb a hajlandóság. Másrészt a járvány ellátási problémákat okozott nekünk.” A NeptuTherm a tengeri füvet Albániából és Tunéziából szerzi be, ahonnan hajókon és teherautókon szállítják Németországba. "A járvány miatt azonban nehezebb volt idehozni a tengeri füvet Tunéziából."

 

A neptunfű utánpótlása akadályokba ütközik

Monika a továbbiakban elmondja, hogy a neptunfűgolyók gyűjtése nagyon munkaigényes folyamat, ugyanis a golyókat kézzel gyűjtik össze. „A válság idején más országokban is voltak olyanok, akik felajánlották, hogy összegyűjtik a labdákat, például azért, mert elvesztették az állásukat. De ez nem ilyen egyszerű...Engedéllyel kell rendelkezni, a raktározást megfelelően rendezni kell, a szállítással együtt. Szüksége van egy bizonyos mennyiségre is, hogy nyereséges legyen.” A rendelkezésre álló mennyiség önmagában is jelentős. Becslések szerint évente körülbelül 50 000 m3 mosódik partra, de ez az egész Földközi-tenger partján elterjedt. „Együttműködünk más országokkal, köztük Olaszországgal is, hogy ott is betakarítsuk a tengeri fűgolyókat, de ez időbe telik.”

 

Több gond is van a neptunfűvel

Ez rávilágít a termék egyik problémájára. Bár a neptunfűgolyókból elég sok van, csak vihar után lehet betakarítani, és nehezen ültethető. Ezért a kínálat nem állandó. A második probléma a költség. A jó szigetelés érdekében a termékből jelentős réteget kell felhordani például a tetőre vagy a tetőtérbe. A költségek gyorsan három-négyszer drágábbak lesznek, mint a szintetikus anyagok. Meier szerint azonban a költségekre való összpontosítás rövidlátó. „Lehet, hogy a szintetikus anyagok olcsón megvásárolhatók, de az emberek gyakran elfelejtik, hogy költséges az újrahasznosításuk, ha egyáltalán lehetséges. Ezzel szemben a neptunfű szőnyegeink 100%-ban természetesek és biológiailag lebomlanak. Akár talajdúsítóként is használhatók.”

 

Meier nem látja a neptungolyókat olyan csodaszernek, amely minden szintetikus szigetelőanyagot helyettesíthet. Szerencsére rengeteg más természetes termék is használható, amelyek mindegyike saját egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. Vegyük például a kendert, a cellulózt (hulladékpapír), a nádat, az elefántfüvet, a parafát és a (birka)gyapjút.

Borítókép: NeptuTherm

Hirdetés