Ízletes, egészséges és értékes téli csemege – Készítsünk naspolyasajtot!

Hirdetés

A naspolya a tél legízletesebb, legegészségesebb és egyben a legértékesebb csemegéje, mostani cikkemben elmondom nektek, miért kellene többet fogyasztani belőle és hogyan készíthettek naspolyasajtot! 

 

A naspolya egészségre gyakorolt hatásai

A naspolya tele van ásványi anyagokkal, többek között tartalmaz mangánt, magnéziumot, vasat, káliumot és kalciumot, ezen kívül magas a vitamintartalma, leginkább B1-, és C-vitamint találunk benne. Pektintartalma védi az emésztőrendszert, segíti a vastagbél baktériumos emésztését, de hatásos székrekedés, valamint hasmenés esetén is. Antioxidáns tartalma végett serkenti természetes védekező rendszerünket, élelmi rostjai pedig lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását, vagyis mérséklik a vércukorszint étkezést követő hirtelen emelkedését. 

 

Pár szó a naspolyáról

Régen sok helyen előfordult, ma már ritkaságnak számít ez az átlagosan 5-6 méterre megnövő kistermetű vagy tőről elágazó bokor. Virágai május közepén nyílnak, a kemény, 2-3 cm hossz almatermése vacokból fejlődik. Termése halványan barnászöld, majd megbarnul. Tudni kell a naspolyáról, hogy termése utóérő, tehát nem érdemes frissen fogyasztani, szedés után érlelni kell. Ha azt szeretnénk, hogy édesebb legyen, akkor hagyjuk, hogy egyszer-kétszer megcsípje a dér. Szedjük le a termést a fáról, terítsük ki egyenletesen érlelni – addig kell várni, amíg nem válik puhává, ez általában december elején-közepén következik be. 

Hirdetés

 

A naspolyasajt készítésének menete

Először is nyerjük ki a naspolya értékes húsát, majd pépesítsük azt. Ehhez egy tipp: nyomjuk össze óvatosan, hogy a héja ne repedjen meg, majd egy kanál segítségével kaparjuk ki a belsejét, egy szitával pedig passzírozzák át. Fontos, hogy se héja, se magja ne maradjon! Passzírozás után tegyük egy lábasba, mérjük le és ugyanakkora mennyiségű cukrot adjunk hozzá, majd indulhat a főzés. Óvatosan kevergessük, először a cukor fog elolvadni, majd elkezd sűrűsödni a pép, közben pedig fröcsögni fog. Addig kell főznünk, amíg nem kapunk egy nagyon sűrű pépet, ami olyan, hogy rajta marad a fakanálon. A kiöntéshez vegyünk elő egy formát (bármilyet használhatunk), olajozzuk ki és öntsük bele a forró pépet. Ezután nincs más dolgunk, mint várni, nagyjából egy éjszaka alatt lehűl és megkeményedik, reggelre már szeletelhető lesz. A macera egyértelműen a tisztítása és a főzés közbeni fröcsögése, de higgyétek el, megéri, mert tényleg isteni finom és egészséges!

Hirdetés