Kihagyhatatlan télvégi ízbomba mindenkinek – Citrom-, és narancslekvár készítése

Hirdetés

Februárban is lehet lekvárt készíteni, sőt, kötelező, mivel ilyenkor már olcsóbban hozzá lehet jutni narancshoz és citromhoz. Nézzük, hogyan készülnek ezek a páratlan ízbombát nyújtó finomságok, a citrom-, valamint a narancslekvár!

 

Citromlekvár készítése

A citromlekvár elkészítéséhez 3 kilogrammnyi citromra (lehetőség szerint biocitrom), 5 liter vízre, valamint 2 kilogramm cukorra lesz szükségünk. Jó alaposan mossuk meg a citromokat, be is áztathatjuk egy kicsit, hogy biztosra menjünk, majd szárítsuk meg.

Ezután hosszában vágjuk ketté a citromokat, szeleteljük fel héjával együtt, és távolítsuk el az összes magot. Ha a szeleteléssel elkészültünk, vegyünk elő egy megfelelő méretű lábast, tegyük bele a citromot és a vizet, majd hagyjuk állni az egészet egy teljes napig. Az idő letelte után tegyük fel főni, kevergessük néha, majd forrástól számítva főzzük 15-20 percig.

Ezt követően ismét hagyjuk állni egy napig, majd adjuk hozzá a cukrot és forraljuk egészen addig, amíg olyan állagú lesz, hogy a tányérra cseppentve megkocsonyásodik (forrástól számítva 40-45 perc). Ezután nincs más dolgunk, mint fertőtlenített, tiszta üvegekbe tölteni a kész lekvárt és dunsztba helyezni.

 

Hirdetés

Narancslekvár készítése

A narancslekvár elkészítéséhez szükségünk lesz 4 kilogramm narancsra, 4 közepes méretű citromra, 2 kilogramm cukorra, valamint 2 közepes méretű almára. Először is jó alaposan mossuk meg a narancsokat, majd pucoljuk meg mindet és jöhet a pepecselős tisztítás: gondosan el kell távolítanunk a fehér részeket, mivel ezektől keserűvé válna a lekvárunk. Ezek után vágjuk fel a narancsokat cikkelyekre, 4-5 felé.

Tegyük fel egy megfelelő méretű fazékba az összes előkészített narancsot, adjuk hozzá a cukrot, valamint a citrom kifacsart levét. Főzzük közepes lángon, néha-néha kevergessük meg, hogy véletlenül se égjen le, várjuk meg, míg elkezd forrni, ezután vegyük le a tűzről. Botmixer segítségével homogén állagúra kell pépesítenünk, majd tegyük vissza főni úgy, hogy az apróra reszelt almát is hozzáadjuk.

Nagyjából fél óra múlva már kész is van a narancslekvár, mehet a fertőtlenített, tiszta befőttes üvegekbe és a dunsztba. Az elkészült narancslekvár nagyjából egy évig áll el tartósítószer nélkül, felhasználhatjuk süteményekhez, töltelékként, de magában is isteni finom.

Juliane Lutz képe a Pixabay -en.

Hirdetés