Hasznos, bevált tippek a muskátli teleltetéséhez

Hirdetés

Közeleg a tél, érdemes időben gondoskodnunk a növényekről, mostani cikkemben a muskátli teleltetéséről fogok mindent elmondani nektek. Írásomban olyan tippek/trükkök szerepelnek, amiket valóban kipróbáltam és be is váltak, remélem, hogy segítségetekre lesznek tanácsaim.

 

A muskátli teleltetése – A teleltetés előtti teendők

A muskátli nem télálló növény, a fagyok beköszöntével elpusztul abban az esetben, hogyha kint hagyjuk a szabadban. Érdemes őket bevinnünk tél idejére, hogy jövőre ne kelljen újat vásárolnunk, ismét virágba borítsák a teraszunkat. A muskátli a -1-3 Celsius fokot elviseli, a tartós fagyokat viszont már nem, éppen ezért meg kell előznünk a bajt és el kell kezdeni időben a teleltetést. Mielőtt bevisszük a helyére, távolítsuk el a növényekről a virágokat virágszárral együtt, valamint a megsárgult és száraz növényi részeket. 

 

Muskátli teleltetése sötétben

Mi a muskátli teleltetését legtöbbször így csináljuk, mert ez vált be a legjobban. Fontos, hogy a pince száraz legyen, mivel a nyirkos körülmények között a muskátlik rothadásnak indulnak. A hőmérséklet is fontos, mindig legyen néhány fokkal fagypont felett. Szokták alkalmazni pince esetében az úgynevezett száraz teleltetést, melynek során a muskátlikat kiszedik a cserepekből és föld nélkül teleltetik. A gyökerekről le kell rázni a földet és összekötve fel kell őket lógatni. Mi nem szoktuk kiszedni a cserepekből, hanem a balkonban telelnek át. Soha nem szoktuk locsolni őket, ha föld nélkül vannak teleltetve, akkor nem is szabad! 

Hirdetés

 

Muskátli teleltetése száraz, hűvös helyen

Tökéletes számára egy 5-10 Celsius fokos, világos, száraz hely. Ha levágtuk róla az elszáradt részeket és a virágokat, már vihetjük is őket balkonládával együtt. Itt elegendő havonta egyszer-kétszer megöntöznünk, más teendők nincs. 

 

Muskátli teleltetése lakásban

A muskátlit lehet szobanövényként is teleltetni, sőt, még tavasszal is bent maradhatnak. Viszont azt érdemes tudni, hogy 15 fok feletti hőmérsékleten a növények nem pihenni fognak, hanem megkezdik a növekedést, felnyurgulnak, majd sok esetben ledobálják a leveleiket. Ebből adódik, hogy lakásban is érdemes 15 fok alatti hőmérsékletű szobát választani számukra, például a lépcsőházat. Ebben az esetben érdemes hetente locsolni a növényeket.  

 

Muskátli teleltetés után

A teleltetést követően első dolgunk a növények metszése. A tövüktől számítva 10-15 centiméterre vágjuk vissza  növények és távolítsuk el a megsárgult, elszáradt növényi részeket. A gyökereket is vágjuk vissza egy kicsit és végezzük el az átültetést (friss, tápanyaggal teli virágföldet használjunk). Az öntözések számát folyamatosan növeljük és kezdjük el a muskátli kiszoktatását. Először csak nappal vigyük ki őket pár órára, majd folyamatosan növelve az időt, a fagyok elmúltával kint is maradhatnak. 

JamesDeMers képe a Pixabay -en.

Hirdetés