Az örök kérdés – Mikor kerülhet újra a szabadba a leander és a muskátli?

Hirdetés

Évről évre minden tavasszal előkerül az a kérdés, ami arra vonatkozik, hogy mikor kerülhetnek ki újra a szabadba az átteleltetett leanderek és muskátlik. Mostani cikkemben igyekszem minden kérdésre válaszolni, nézzük, mit kell tudni a leander és a muskátli tavaszi gondozásáról!

 

A leander tavaszi gondozása

A leander köztudottan fagyérzékeny növény, viszont a -3-4 Celsius fokos hőmérsékletet károsodás nélkül elviseli. Tehát a leander esetében is megállapíthatjuk, hogy nem lehet napra pontosan megmondani, mikor tehetjük ki a szabadba, általánosságban elmondható, hogy ha nem várható -5 fok alatti hőmérséklet, és nappal rendszeresen eléri a 15 fokot, akkor mehetnek a szabadba a növények.

Mielőtt kivinnénk, néhány nappal előtte érdemes tápoldatoznunk, majd megkezdeni a kinti léthez való szoktatást. Lassan növeljük az öntözések számát és a növényt érő fény mennyiségét. A tél folyamán sajnos megfertőződhet a leander pajzstetvekkel, ha ezt tapasztaljuk, minél hamarabb végezzük el az ellenük való védekezést – mossuk le a leveleit szappanos vízzel, vagy permetezzük pajzstetvek elleni növényvédőszerrel.

Virágzás idején nagyon sok tápanyagot vesz fel a leander, őszre a földje szinte teljesen kifogy a szükséges ásványi anyagokból, tél folyamán még tovább csökken a talaj tápanyagtartalma. Ennek tükrében elmondható, hogy legalább kétévente érdemes átültetnünk a leandert. Mindig két számmal nagyobb cserépbe ültessük át, ha már nem tudjuk növelni a cserépméretet, akkor csak a talaj felső rétegét cseréljük le. Átültetéshez B-típusú virágföldet használjunk, vagy kimondottan leander virágföldet.

Tavasszal szoktam elvégezni a leander metszését is, a friss hajtásokat, amikor elérik a 10 centiméteres nagyságot, a kétharmadára vágom vissza, ha nagyon hosszúak, akár a felére is. Így nem megnyúlt hajtásokat fogunk kapni, hanem szép, dús, tömör leandert. A levágott hajtásokat megpróbálhatjuk gyökereztetni, így újabb növénnyel gazdagodhatunk.

Hirdetés

A muskátli tavaszi gondozása

A muskátlikat akkor tehetjük ki a szabadba, amikor már éjszakánként sem kell tartanunk a fagyoktól – kiváló iránymutatást jelenthet a tavaszi fagyosszentek elmúlása, mivel ezután szinte biztos, hogy nem kell fagyokra számítanunk. A szabadba kihelyezés előtt van néhány teendők, amit nem szabad elmulasztani. Ha azonnal kitesszük a növényeket, azzal sokkoljuk őket és több kárt okozhatunk, mint hasznot.

Március közepén már elő lehet szedni teleltetésükből a muskátlikat. A tél folyamán vékony hajtáskezdeményeket hoznak a növények, ezeket érdemes visszavágni a tőtől 2-3 centiméter magasságban. Távolítsuk el az elszáradt, beteg leveleket és végezzük el bátran az átültetést is (ehhez használjunk kimondottan muskátlik számára szánt földet).

Szépen lassan, fokozatosan kezdjük el szoktatni a szabad levegőhöz, a napfényhez, ehhez világos, fagytól védett helyet válasszuk. Ebben az időszakban a muskátlik öntözését és tápoldatozását is el lehet kezdeni. Remélem, hogy tudtam segíteni mindenkinek, legyen sok-sok szép leanderetek és muskátlitok!

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

Hirdetés