Így is lehet – Egy cég műanyag palackokkal kevert aszfaltot készít

Hirdetés

Műanyag palackokkal kevert aszfaltot készít egy amerikai cég, amihez nem szükséges új aszfaltot gyártani, ugyanis a használtat terítik le újra – a műanyag palackokkal keverve ráadásul tízszer tartósabb a szakértők véleménye szerint.

 

Los Angeles belvárosában két utcát is felújítottak a módszerrel – az új aszfalt helyett részben újrahasznosított műanyag palackokból készült anyaggal vonták be. Ebben a városban szedték fel először a régi aszfaltot és tették újra le műanyaggal keverve. Az új szintetikus kötőanyagok átalakítják a globális útépítési piacot és lehetővé teszik az utak 100 százalékos újrahasznosítását – ezt Sean Weaver mondta, az eljárást tervező TechniSoil Industrial elnöke. A cél az, hogy az út felső felületét teljes mértékben újrahasznosítsák, felszedjék, összetörjék, majd azonnal visszategyék, ráadásul úgy, hogy még tartósabb legyen, mint az elődje.

 

A cég rengeteg időt töltött az új rendszer fejlesztésével, ami újrahasznosítotja a műanyag palackokat és helyettesíti a bitument – olajfinomításból visszamaradt iszapot, amit az aszfalt összetartására használnak. Egy újrahasznosító járművet használnak, ami feldarálja az útszakasz felső néhány centiméterét, az anyagot egy hátul található egységbe küldi, ami meghatározott méretűre aprítja az aszfaltot, és összekeveri folyékony műanyaggal. Alapvetően egy folyamatos folyamatról van szó, ahol a jármű megmarja az utat, majd a hátsó végén jön is ki a kész út. A műanyag használata erősebbé teszi az utat, mint eredetileg volt. Laboratóriumi tesztek során a cég számításai szerint 8-10-szer hosszabb ideig tartanak az utak, mint a hagyományos módszer esetén.

Hirdetés

 

Az eljárás kedvezőbb a környezet számára is, hiszen újszahasznosított anyagokról van szó, és ha megnézzük az útépítés teljes szénlábnyomát, Weaver szerint 90 százalékkal csökken a kibocsátás, ha újrahasznosított anyagot használunk. Hagyományos úton minden egysávos mérföldön 42 kamionnyi hulladékot kell kimarni és elszállítani, valamint ugyanekkora mennyiségű meleg kevert aszfaltot kell hozni – tehát 84 kamion ki-beszállítását meg lehet szüntetni.

A világ nagy problémája, hogy mindenhol óriási mennyiségű műanyag hulladék keletkezik, amivel fogalmuk sincs az embereknek, mit kezdjenek. Ez egy tökéletes megoldás lehet szerte a világon. Sok esetben ráadásul kevesebbe is kerülhet a módszer, mivel az út hosszabb ideig tart.

Steffen Pieper képe a Pixabay -en.

Hirdetés