A tél és a karácsony pompás éke – Így lesz meseszép a mikulásvirágod!

Hirdetés

A mikulásvirág üde színfoltot jelent ősszel, valamint télen, manapság a karácsony egyik szimbolikus szobanövényeként tartjuk számon. Mostani cikkemben igyekeztem összegyűjteni azokat az információkat, amik segítenek abban, hogy nektek is sokáig meseszép és egészséges legyen a mikulásvirágotok!

 

Röviden a mikulásvirágról

A mikulásvirág (Euphorbia pulchemima) régebben magas növésű cserjeként volt ismert, amit lakásban nehéz volt arra késztetni, hogy sokáig éljen. Ma ismert nemesített fajtái viszont bokrosabb növésűek, sokkal ellenállóbbak, dekoratívabbak is, ráadásul a modern vegyszereknek köszönhetően kisebb termetűvé alakíthatók. A mikulásvirág a karácsonyi időszak egyik kedvencévé fejlődött, ezt leginkább piros és zöld leveleinek, valamint csillag alakú virágainak köszönheti. Ugyanakkor nemcsak a piros változattal lehet találkozni manapság, lakásunkat díszítheti a sárga, a fehér, a krémszínű, a rózsaszín, vagy a cirmos mikulásvirág is. 

 

Mit tegyünk, hogy sokáig szép legyen a mikulásvirág?

A mikulásvirág esetében is nagyon fontos a tökéletes hely megválasztása, ugyanis a növény nem szereti a túl nagy meleget, a hőingadozást és a huzatot sem. Nagy melegben gyorsan és hirtelen hullajtja leveleit, tehát mindenképpen messze helyezkedjen el a fűtőtestektől. Legideálisabb, ha olyan helyiséget találunk számára, ami kevésbé fűtött (17-20 Celsius fokban érzi a legjobban magát), például folyosó, vagy az előtér. 

Hirdetés

 

A fény is nagyon fontos, a sötét vagy félárnyékos helyen könnyedén elpusztul. Nem kedveli a túlöntözést, viszont mindig nedvesnek kell lennie a földjének. Hőmérséklet függvényében változik a vízigénye, minél melegebb van, annál gyakrabban kell locsolni, ezért érdemes minden nap megnéznünk a földjét. A locsoláshoz legjobb, ha esővizet használunk, amihez kéthetente hozzáadunk pár csepp tápoldatot. 

 

A mikulásvirág virágzásra ösztönzése

A mikulásvirág rövidnappalos növény, 14-15 óra sötétre van szüksége ahhoz, hogy újra virágozzon. Erre a 14-15 órára takarjuk le, vagy tegyük be a szekrénybe, ahol nem éri fény. Ha mindent jól csináltunk, már novemberben meg fognak jelenni az első bimbók és a fellevelek elkezdik a beszíneződést.

 

A mikulásvirág gondozása karácsony után

Január végén a levelei akkor is lehullnak, ha mindent tökéletesen csináltunk, de fontos tudni, hogy ez természetes folyamat és nem a növény pusztulását jelzi! Ha már az összes levele lehullott, vágjuk vissza nagyjából felére, az öntözést csökkentsük és hagyjuk abba a tápoldatozást. A fagyok elmúlta után ültessük ki a szabadba, bokrok vagy fák alá és öntözzük folyamatosan. Az első hajtásokat vágjuk vissza, hogy gyorsabban és jobban megerősödjön a növény. 

 

A mikulásvirág gondozása ősszel

Szeptemberben kell elkezdenünk a lakásba szoktatását, ilyenkor ültessük cserépbe és először csak éjszakánként vigyük be, majd pár hét elteltével már ne is vigyük ki egyáltalán. Bent öntözzük folyamatosan és végezzük el a tápoldatozást kéthetente. 

165106 képe a Pixabay -en.

Hirdetés