Így segíts a beporzóknak – Hozz létre egész évben virágzó kertet a hatalmas méhlegelőnek álcázott gaz helyett!

Hirdetés

Sokan hoznak létre méhlegelőket üres telkeken vagy kertekben, legalábbis azt hiszik, hogy azt hoznak létre, holott semmi mást nem tesznek, csak indokot keresnek/találnak az igénytelenségükre és nem vágják le a füvet. Mostani cikkemben azoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik szeretnének valóban beporzóbarát kertet alkotni!

 

Miért van szükség méhlegelőre, beporzóbarát kertre? 

Az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy a beporzók száma évről-évre csökken, ennek pedig mindenki megissza a levét. Kínában például a növényvédőszerek túlzott és rossz használata miatt a rovarok hiánya már olyan mértékű, hogy több helyen emberek végzik el a beporzást. Amikor megjelennek a virágok, mindenki létrára mászik, és egyenként bekenegetik a virágokat a megporzó fákról összegyűjtött virágporral.

 

Érdekesség, hogy a zárvatermő növények közel 90 százaléka állati beporzást igényel, különféle fák, cserjék, termesztett növények, vadnövények, amik szaporodása beporzás hiányában teljesen elmarad. Ez annyit jelent, hogy ha a beporzók számra drasztikusan csökken, esetleg nullára esik, számos növény jelentős része is eltűnik néhány éven belül. Nem lesznek gyümölcsök, zöldségek, vetőmagok, fűszerek, ráadásul gyógyszeralapanyagok és faanyagok sem. 

 

Hirdetés

Mi az a méhlegelő, beporzóbarát kert? 

A méhlegelők, vagy beporzóbarát kertek kialakítása éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt kap. Azért nemcsak a méhekről kell szót ejteni, mert a beporzás során nem szabad megfeledkeznünk a zengőlegyek, a lepkék, valamint az egzotikus tájakon a madarak munkájáról sem. Amikor méhlegelőről, beporzóbarát kertről beszélünk, akkor olyan területről van szó, ahol ki lettek alakítva olyan helyek, amik támogatják a vadon élő méhek, zengőlegyek, valamint lepkék elterjedését.

 

Méhlegelőknél, beporzóbarát kertekben szakszerűen (vagy sehogy) permetezünk! 

Sajnos az emberek többsége sokkal több növényvédőszert használ, mint amennyit kellene. Érdemes lenne minél jobban mellőzni a vegyszerek használatát, de én azt az elvet vallom, hogy a szakszerűtlen, rossz időben, rossz szerrel alkalmazott permetezés sokkal súlyosabb károkat okoz, mintha megbíznánk egy szakembert a növényvédelemmel. A permetezést időzítsük virágzás előtt és utáni időszakra, virágzás idején pedig csak indokolt esetben permetezzünk, napnyugta után és méhbarát szerekkel. 

 

Méhlegelő, beporzóbarát kert - Rovarhotel-fészkelőhelyek 

Érdemes létrehozunk kertünk több pontján rovarhoteleket – olyan helyet válasszunk, ahol nem fognak minket sem zavarni a rovarok és mi sem fogjuk őket zavarni. Nádból vagy kerti növények üreges szárából, tobozokból, fatönkökből könnyedén létrehozhatunk hasznos rovarhoteleket, amik egész évben elérhetőek lehetnek a rovarok számára, így sok méh és más élőlény tud kifejlődni majd tavaszra a fészekben. 

 

Méhlegelő, beporzóbarát kert – Itassuk az állatokat

Nemcsak a kutyáknak, macskáknak, haszonállatoknak és az embereknek van szükségük ivásra, hanem a rovaroknak is. Tegyünk egy kis tálkába vizet és helyezzük el a kertben, fontos, hogy ezt mindig pótoljuk, ne hagyjuk, hogy elfogyjon, mivel a rovarok, csakúgy, mint a madarak odaszoknak a számukra fontos vízforráshoz és folyamatosan számítani fognak a vízre.

 

Méhlegelő, beporzóbarát kert – A teljesen steril, rövidre nyírt fű nem segít

Kertépítő, kertfenntartó vagyok, nem ellenzem a füvet a kertben, éppen ellenkezőleg, a rövidre nyírt pázsitnak is meg van a szerepe, lehet ezen vitatkozni, de felesleges. Én inkább azt vallom, hogy a gyep mellett mindenképpen legyen virágágyás, cserje, fa, minden, ami szükséges a gazdag élővilághoz! Egy félreeső területen pedig érdemes elszórni virágos rét magkeveréket, így segítve a beporzókat. 

 

Méhlegelő, beporzóbarát kert – Egész évben virágzó virágokat ültessünk!

A legfontosabb a beporzóbarát kert esetében, hogy kora tavasztól késő őszig legyen pár olyan növény, amin van virág. A legtöbb egynyári és évelő fűszer-, és gyógynövényt kedvelik a beporzók, ezek ráadásul nem csak a számukra kedvezők, hanem nekünk is. 

 

Méhlegelő, beporzóbarát növényei

Egynyáriak: borsikafű, édeskömény, kerti borágó, koriander, orvosi körömvirág, búzavirág, vasvirág, hajnalka, napraforgó, csodatölcsér, porcsin, pipacs, rézvirág, mézontófű.

Évelők: borsmenta, kakukkfű, levendula, zsálya, rozmaring, szurokfű, angyalgyökér, csillagfürt, díszhagyma, tüdőfű, őszirózsa, hunyor, ördögszem, harangvirág, hóvirág, gólyaorr, nefelejcs, kék iringó, harangláb, macskamenta, mályvarózsa, krókusz, kúpvirág, nárcisz, varjúháj, cickafark, szellőrózsa, gyűszűvirág.

Fák, cserjék: galagonya, fehér akác, orgona, hárs, gesztenye, mézontófű. 

Hirdetés