Ez a jövő - Növények, amik bírják a forróságot Magyarországon

Hirdetés

Fel kell készülni a kertekben is az éghajlatváltozásra, ugyanis ami eddig vígan élt a magyar kertekben, az már nem sokáig fog. Nézzük, milyen növényeket érdemes ezek után ültetnünk!

 

Az utóbbi években nagyot változott a magyarországi klíma, szinte teljesen eltűnt a tavasz és az ősz, a télből egyből a nyárba csapunk, ráadásul olyan extrém időjárási körülményekkel találkozunk, amivel korábban soha. Ezzel együtt kell élnünk a továbbiakban, éppen ezért valamelyest változtatnunk kell a kertekben is. Ami eddig vígan megélt, az ma már nem, ezt mindenki láthatja. Gödöllő és környékén dolgozok kertészként, 5-6 éve még rengeteg fenyő és smaragd tuja díszítette a kerteket, ma viszont ezeknek a többsége kiszáradt, nagyon rossz állapotban vannak.

 

2 évvel ezelőtt a gödöllői lakosok által kedvelt Úrréti-tó teljesen kiszáradt, és az 2024-es év sem volt sokkal jobb, augusztusban szinte semmi csapadék nem hullott, viszont sokszor találkoztunk 40 Celsius fok körüli hőmérséklettel. Túlzás (egyelőre) a címben szereplő mediterrán jelző, de azt gondolom, hogy nem kell sokat várni arra, hogy elérjük ezt az éghajlatot.

 

Hirdetés

Aki nem tudná, hogy mi jellemző a mediterrán tájakra, nézzük pontosan: a mediterrán vagy száraz nyarú szubtrópusi éghajlat általános jellemzője az enyhe, esős tél és a meleg, szűkös csapadékú vagy gyakran teljesen csapadéktalan nyár, továbbá csekély felhőzet és a napsütésben gazdag nyári időszak. Ismerős? Szerintem eléggé robogunk ebbe az irányba. Na de nézzük inkább milyen növényeket érdemes ezek után a kertünkbe ültetni!

 

Mediterrán növények Magyarországon – Levendula

A legismertebb mediterrán növények egyike, ami már ma is nagyon sok magyarországi kertben jelen van. A nemzetség több tagja kerti dísznövényként ültetett a mérsékelt és mediterrán éghajlaton, felhasználható fűszerként is. 

 

Mediterrán növények Magyarországon – Babérmeggy és korallberkenye

Mind a kettő nagyon szépen mutat szoliterként és sövényként is, jellemző rájuk, hogy tolerálják a szárazságot és nem igényelnek mindennapos gondozást. A legnagyobb nyári melegekben igénylik a nedvesség pótlását. Télen sem kell féltenünk őket, takarás nélkül áttelelnek, ráadásul a szürke, hideg évszakban is díszítenek. 

 

Mediterrán növények Magyarországon – Füge

Gyümölcsöt sem kell nélkülöznünk, ha mediterrán kertben gondolkozunk, ugyanis a füge nagyon jól fogja magát érezni. A fügék a Föld trópusi és szubtrópusi térségeiben telepedtek meg, Európában kicsi a természetes elterjedésük. Többek között Magyarországra is sikeresen telepítették be a nemzetség különböző fajait. Tolerálják a meleget és a szárazságot, extrém téli hidegben érdemes takarni. 

 

Mediterrán növények Magyarországon – Leander

A leander is ott van a magyarok kertjében, viszont eddig szinten mindenhol cserépben volt megtalálható. Az utóbbi két évben egyre több helyen találkoztam azzal a próbálkozással, hogy védett területre kiültetik a leandert. Sikeresen teszik ezt, az esetek döntő többségében simán áttelel a növény.

 

Mediterrán növények Magyarországon – Kivi

Még egy gyümölcs, amivel érdemes próbálkozni Magyarországon. Fontos tudni, hogy a jól termő kivigyümölcs terméshez mindig szükség van porzó és termő egyedekre. A kivinek nincs ismert betegsége Magyarországon, és nagyon jól érzi magát a kertben. 

 

Mediterrán növények Magyarországon – Banán

És igen, a magyar kerteket kezdik elárasztani a banánfák is. Pár éve még egzotikusnak tartottuk ezeket a növényeket, most már viszont megállapíthatjuk, hogy igenis nagy jövőjük van Magyarországon. 

 

Mediterrán növények Magyarországon – Homoktövis

Majdnem elfeledkeztem az egyik legegészségesebb, legszuperebb növényről, a homoktövisről. Erősíti, védi az immunrendszert, nagyon magas a C-vitamin tartalma, zsíroldó hatású, sokoldalúan felhasználható. Igénytelen növény, szereti a meleget és a napsütést, imádni fogja a magyarországi klímát. 

Elias Santos Elias Santos képe a Pixabay -en.

Hirdetés