Örök kérdés – Meddig kell nyírnunk a füvet?

Hirdetés

Minden évben megkapom ezt a kérdést, az emberekben mindig él a dilemma, ártunk azzal, hogy lenyírjuk a füvet, vagy nem, szükséges egyáltalán vagy inkább hagyjuk? Most mindenre választ adok nektek! 

 

Meddig kell nyírnunk a füvet?

Ha szeretitek a rövid válaszokat és nem akartok sokat olvasni, akkor csak ennyit mondok: addig nyírjátok a füvet, ameddig nő! Most pedig figyeljenek azok, akik szeretnének többet is tudni erről a témáról. A szakemberek abban egyetértenek, hogy nincs pontos naptári időpontja az utolsó fűnyírásnak, tényleg egészen addig érdemes elvégezni a műveletet, amíg nő a fű.

 

Ez pedig több mindentől függ, ha például melegebb, csapadékosabb az idő, akkor még december közepén is növekedni fog. Befolyásoló tényező a terület trágyázása, sokanegész évben a nitrogén-túlsúlyos műtrágyát szórják szét, ez pedig növekedésre serkenti a füvet. Nyár végén, amikor az őszi időszakra készítjük fel a füvet, akkor még szükséges a nitrogén kijuttatása, ősz végén viszont méár leginkább a káliumra van szüksége a gyepnek, hogy a gyökerek megerősödjenek.

 

Hirdetés

És még egy szempont, ami nem más, mint a kert fekvése: naposabb, védett helyen a fű tovább fog nőni, mint árnyékos, fagyos területen. 

 

Mire ügyeljünk fűnyírások esetén?

Az ideális fűnyírási magasság 4-5cm körül van! Tegyük a fűnyírót egyens felületre pl: betonra és mérjük meg a gép hasmagasságát és + még onnan kb. 0,5cm a kés – ez a távolság legyen 4-5cm. Ez a magasság segíti a szellőzést, a felesleges víz párolgását, emellett megóvja a füvet a befülledéstől, így a gombák pusztításától.

 

A legfontosabb, hogy legyen rendszeres fűnyírás. A fű másik legnagyobb barátja az éles fűnyíró kés. Ha 2-3 naponta lenyírjuk a füvet akkor a fű erősödik, sűrűsödik egészségesebb lesz. A fentieket a gyomok pont nem szeretik ezért azok a rendszeres nyírás hatására ki kopnak, elgyengülnek és akár teljesen el is tünnek a területről.

 

Fűnyírás után érdemes minden esetben locsolnunk, kivéve akkor, ha a közelgő napokban számíthatunk esőre, csapadékra. A locsolással elérjük, hogy a fű regenerálódása könnyebben meginduljon, bekövetkezzen. Végül, de nem utolsósorban az őszi, csapadékos időszakban fordítsunk kellő figyelmet a fűnyíróra is, érdemes ilyenkor már minden nyírás után alaposan elvégezni a tisztítását, mivel nem tudhatjuk, pontosan mikor vonulhat a gépezet a megérdemelt téli pihenőre. Ha többet szeretnétek megtudni a fűnyírásról, akkor látogassatok el a következő oldalra, számtalan hasznos tanács vár rátok: fűápolás.eu.

Christer Andreasson képe a Pixabay -en.

Hirdetés