Így lesz milliónyi csodás virág rajta – A magnólia gondozása, nevelése

Hirdetés

A magnólia számomra nagyon kedves növény, többek között miatta várom annyira a tavaszt. A kertünkben található egy szép nagyra megnőtt magnólia, elképesztően sok virágot hoz, jól érzi magát nálunk, sokan azonban küzdenek azért, hogy virágba boruljon. Éppen ezért hoztam el nektek ezt az írást, remélem, hogy tudok segíteni mindenkinek!

Egy kis magnóliatörténelem

A magnólia (Magnolia) vagy másnéven liliomfa a liliomfák egyik legkorábban megjelent zárvatermőcsoport mai képviselője, a legősibb fosszíliákat, amik hasonlítottak a magnóliákhoz, Kansasban találták, 17-20 millió éves Magnolia latahensis fosszíliákból 17 DNS-szekvenciát sikerült azonosítani, ezek közül 13 egyezett a ma megtalálható magnóliák DNS-ével és csak 4 különbözött. Magnóliamaradványok előkerültek Európában, Észak-Amerikában és Nyugat-Ázsiában is, visszaszorulásuk fő oka valószínűleg a klímaváltozás, az eljegesedés lehetett. Magyarországon a kora miocénban keletkezett ipolytarnóci lábnyomos homokkőből kerültek elő a nagyjából 20 millió éves Magnólia mirabilis maradványai.

A magnolia elterjedése

Összesen 120-210 fajt sorolhatunk a nemzetségbe a különböző rendszerezéseknek köszönhetően, ezek két, egymástól elkülönülő géncentrumban élnek. A magnóliafajok háromnegyede Kelet-Ázsiában, míg egynegyede Észak-Amerikában, az Amerikai Egyestül Államok keleti partvidékén él. A fajok több mint fele trópusi, jó részük Európába is átterjedt, Magyarországon például az üde talajú erdők alsóbb koronaszintjében élnek vadon, de csak szórványosan.

A magnólia különlegessége

Érdekessége, hogy kialakulásakor még nem voltak jelen méhek, a valódi liliomfákat bogarak porozták be – a termőlevelei azért durvák, hogy a táplálkozó bogarak meg ne sértsék. A fajok közé egyaránt tartozik lombhullató és örökzöld is. Fontos megjegyeznem, hogy ha magnóliáról van szó, akkor ne a tulipánfára gondoljunk, ugyanis sokan összetévesztik a két, ugyanabba a családba tartozó növényt.

A magnólia jellemzői

A magnólia törzse nem sokkal a föld felett elágazik, eleinte bokrosan nő. Fordított tojás alakú. A végén kihegyesedő leveleik hetekkel a virág után hajtanak ki, száraz időben a szélük megbarnul és összesodródik. Virágai nagyok, színpompásak, a liliomokéhoz és a tulipánokéhoz hasonló alakú.

Hirdetés

A magnólia ültetése

Két nemzetségre oszthatjuk kertészeti szempontból a magnóliát. Egyik csoportba azok a fajok tartoznak, amik a lombozat kifejlődése után hozzák a virágokat, ezek kényesebbek, igényesebbek, Magyarországon gyakorlatilag nem is termesztik őket. Ezek többsége fatermetű, leveleik a 25-30 centimétert is elérhetik.

Másik csoport tartoznak azon fajok, amik lombfakadás előtt adják a mesés virágzatot, szintén igényesek, de sokkal jobban elviselik a magyarországi klímát – a talajra és a nedvességre érzékenyek, ugyanakkor a szennyezett, városi levegőt jól viselik.

Humuszban gazdag, lehetőleg savanyú földet biztosítsunk számára, meszes földben levelei megsárgulnak, gyengén fejlődnek, idővel el is pusztulnak. Egyesével, szabadállásba ültessük a magnóliát, mivel így tud kiteljesedni szépsége. Válasszunk számára napos, szélvédett helyet, legjobb, ha a reggeli napsütés nem éri. Ennek a virágzásnál van jelentősége, mivel a hideg éjszakákon megfagyott virágok a reggeli nap hatására gyorsan felolvadnak és megbarnulnak.

A magnólia gondozása, metszése

Ne ültessük szeles, fagyzugos helyekre. A magnólia melegebb éghajlatról származik, ezért gondoskodnunk kell a megfelelő termőtalajról és a kiegészítő öntözésről. Vízigényesek, a száraz, melegebb időszakokban bőségesen érdemes öntözni. A magnólia nem szorul alakító metszésre, csak ritkításukra érdemes odafigyelni. A metszést kizárólag késő ősszel, a téliesítés előtt végezzük el, így elkerülhetjük a lehetséges atkásodást, gombásodást.

A magnólia szaporítása

Dugványozással sikeresen szaporítható, fiatal, erőteljes hajtáscsúcsot gyökereztessünk ősszel, teleltessük dugványágyban, a következő évben pedig ültessük ki. A magnólia gyökérzete húsos, ebből adódik, hogy nehezen tűrik az átültetést. Megfigyelhető, hogy a földre lógó ágaik néha-néha meggyökeresednek, tehát bujtással is könnyedén szaporíthatjuk. Az alapfajokat magvetéssel szaporítják, az ősszel érő húsos magot a magburokból óvatosan lefejtve el kell rétegezni, tavasszal pedig a szabadba elvetni.

It is not permitted to sell my photos with StockAgencies képe a Pixabay -en.

Hirdetés