Így készíts madártejet laktóz-, tej- és lisztmentesen!

Hirdetés

Madártej készítése egészségesen!

Nincs is jobb desszert, mint egy finom, hűsítő madártej főleg, ha még egészséges is! Gyermekkoromban imádtam, ahogy a nagyi elkészítette ezt a desszertet, képes lettem volna reggelire, vacsorára, sőt még ebédre is ezt enni. :) De gondolom ezzel nem csak én voltam így, rengetegen szeretik ezt a finomságot. 

 

Viszont mostanában egyre több az ételallergiával küzdők száma. Akár tejfehérje, laktóz- vagy liszt intoleranciával küzdesz, a következő édességet nyugodtan eheted! :)

 

Hirdetés

 

Hozzávalók:

- 2 liter tej - én egy vaníliás rizstejet és egy vaníliás szója tejet választottam

- 6 db tojás

- 30 dkg cukor (ha cukormentesen szeretnéd, akkor használj valamilyen helyettesítőt)

- 2-3 rúd vanília vagy 3 csomag vanilincukor (ha cukormentesen szeretnéd, válaszd a vaníliát)

- 1 csipet só

 

Persze mindenkinek a szája íze határozza meg, hogy mennyire legyen édes a desszert.

 

Az egészéges madártej elkészítése:

A tojások fehérjét 5 kanál cukorral jó kemény habbá verjük. Egy 3 literes lábosban vizet forralunk és csendesen fövő vízbe kanállal a felvert habból tojásnyi galuskákat főzünk. Egyszerre csak keveset, hogy legyen helyük megduzzadni. Ha jól megemelkedett a hab, megfordítjuk, és a másik felét is 1-2 percig főzzük. Szűrőlapáttal egy szitára szedjük, hogy a víz lecsurogjon.

 

Most készítsük el a vaníliamártást! A tejet langyosítsuk fel. A tojássárgáját egy csipet sóval, a vaníliával és a megmaradt cukorral keverjük el, majd öntsünk hozzá egy keveset a meglangyosított tejből. Ezt keverjük el teljesen simára, majd adjuk hozzá a többi tejet is és öntsük egy lábasba. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg egyet nem rottyan. Nem szabad tovább, mert összekaphatja a tojásokat! Vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit kihűlni. 

A galuskákat tegyük egy tálba, majd öntsük le a vaníliamártással, ezután be a hűtőbe. 2-3 óra hűtés után tálalható. Jó étvágyat hozzá! :)

Hirdetés