Szeretnél saját szivacsot készíteni? – Termessz luffatököt!

Hirdetés

Tudtátok, hogy saját kezűleg készíthetünk mosdószivacsot? Ehhez nincs másra szükségünk, csak luffatök termesztésére és egy kis türelemre, cikkemben minden szükséges információt megosztok veletek!

 

A luffatök bemutatása

A luffatök (Luffa aegyptica) vagy másnéven szivacstök Ázsiában valamint Afrikában őshonos, termesztik többfelé a trópusokon és a szubtrópusokon. A luffatök 2-3 méteresre megnövő kúszónövény, rokona a hazai tökféléknek. Virágai nagyok, sárgák, csoportosan fejlődnek. A luffatök termése hengeres, kissé bordázott, leginkább az uborkához hasonlít. A luffatök termésének belseje szivacsszerű, rostos – ebből készíthetünk kiváló minőségű fürdő-, és masszázsszivacsot.

 

A luffatök termesztésének menete

A luffatök magjait 3-4 centiméter mélyre kell vetnünk, május közepén. Fészekbe vessük, fészkenként 3-4 darabot. Próbálkozhatunk palántaneveléssel is, ebben az esetben nagyobb edényt kell választanunk, mert nagy gyökérzetet fejleszt. Termesztése során biztosítsunk számára meleg környezetet és nedves talajt, de a túlöntözést kerüljük. Általában egy-két hét szükséges a csírázáshoz, két lombleveles állapotban már kiültethetjük a palántát, ha nem kell fagyra számítani. Talaja laza szerkezetű és jó vízgazdálkodású legyen.

Hirdetés

A luffatök termesztése során ügyeljünk a gyomokra, mindig távolítsuk el azokat. Mivel a luffatök kúszónövény, erős támasztékra van szüksége – rácsos kerítésre is felfuttathatjuk, de építhetünk a számára külön rácsozatot is.

 

A luffatök betakarítása

A luffatököt fagyok előtt kell betakarítani, kocsánnyal szedjük, ezután szellős helyen szárítjuk, lehetőség szerint felfüggesztve.

 

Luffatökből készül a legjobb szivacs – De hogyan?

A luffatököt teljes kiszáradás után tudjuk használni. Ahhoz, hogy kinyerjük a tökéletes alapterméket, először be kell áztatunk a luffatök termését pár napig, utána hámozni, megtisztítani a magoktól, majd lemosni bő vízzel, amíg csak a rosthálózat marad. Ezt követően a luffatököt napon kell szárítanunk, és megkapjuk a kiválóan vágható, valamint festhető szivacsot.

 

A luffatök felhasználása

A különböző formájú, kiszárított luffatököt használhatjuk dísztárgyként – kalapot, legyezőt készíthetünk belőle -, de alkalmas virágkötészeti célokra is. Viszont a luffatökből készült mosdószivacs a legjobb választás, alkalmas zuhanyzáshoz, fürdéshez. Segít eltávolítani az elhalt bőrszöveteket, aktivizálja a vérkeringést, és testmasszázshoz is alkalmazható. Emellett asztaltakarításhoz is alkalmas, ráadásul házilag készíthető belőle szappan és papucs is.

Jan Helebrant képe a Pixabay -en.

Hirdetés