Ezt kell tenned, hogy ne legyen kukacos a cseresznyéd!

Hirdetés

Neked is meggyűlik a bajod a kukacokkal, nem szereted őket megenni a cseresznyével együtt, nem szereted a jelenlétüket? Akkor nagyon jó helyen vagy, ugyanis most mindent elmondok, amire szükséged lesz ahhoz, hogy többé ne legyen kukacos a cseresznyéd! 

 

Mitől lesz kukacos a cseresznye?

A cseresznye kukacosodásáért egyértelműen a cseresznyelégy tehető felelőssé. Ez a kártevő bábalakban áttelel a talajban, a nőstény egyedek pedig közel 200 tojást raknak (1 tojást egy cseresznyébe tesznek). A cseresznyelegyek a cseresznye-, és meggyfák gyümölcsében él, éppen ezért is mondjuk azt, hogy kukacos a cseresznye. A cseresznyelégy kifejlett alakban kisebb a házi légynél, alapszíne fekete, nagy feje közepén fényes, sárga, rövid csápok vannak, a fejen két nagy összetett zöldes szem. A lábak felső része fekete, alul matt-sárga, szárnyainak színe szürke, a szárnyain több keresztirányú fehér vonalat figyelhetünk meg. Hozzávetőleges hossza 4-4,5 mm, szélessége 1,6-1,9 mm. 

 

Hogy lesz kukacos a cseresznye? 

Amikor megkezdődik a cseresznye virágzása, a légy még bábállapotban van, a földben. Csak akkor jön elő, amikor a levegő már eléggé felmelegedett és nem kell tartani a késői fagyoktól sem. Ez az oka annak is, hogy miért nem kukacos a korai cseresznye. A cseresznyelégy akkor rajzik, amikor a kis cseresznye már kifejlődött és sárgulni kezd. Ezekre a puhuló szemekre tojják a tojásokat, amikből kikelnek a nyűvek és befúrják magukat a cseresznyefa gyümölcsébe. Ezzel a cseresznye kukakos lesz és élvezhetetlenné válik. 

 

Hirdetés

A cseresznyelégy bábja sekély mélységben, 1-4 cm-re van a föld felszínétől, de 12-14 cm mélyre is kerülhet, ahonnan még a cseresznyelégy elő tud jönni. A második nemzedéke is a földben bábozódik be, itt telel át. Kedvezőtlen viszonyok mellett a bábok két nyarat és három telet is átheverhetnek a földben anélkül, hogy kikelnének, tehát csak és kizárólag olyan körülmények között bújnak elő, ami számukra ideális.

 

Védekezés a cseresznye kukacosodása ellen

A védekezés akkor lehetne teljes mértékben sikeres, ha a fertőzött gyümölcsök nem maradnának a fán, és a kifejlett nyűveket velük együtt meg lehetne semmisíteni. Ez viszont a magas fák esetében nem megoldható, mivel a legmagasabban lévő gyümölcsök elérhetetlenek. 

 

Érdemes a fa körül legalább ásónyom mélységben a földet átforgatni, így a báb mélyebbre kerül és csökken az esélye a károsításnak. A fákra ki kell helyeznünk ragacsos sárga lapokat, mivel a sárga szín vonzza a rajzó legyeket, a lapba ragadva pedig elpusztulnak. A lapokat érdemes a korona felső részében elhelyezni, már április közepétől.  

 

Ősszel vagy tavasszal kijuttathatunk talajfertőtlenítőt (Force), amit a talaj felső 10 cm-es rétegébe kell bedolgoznunk, így az áttelelő bábok többségét elpusztíthatjuk. 

 

Mihelyst megjelennek a sárga csapdákon a legyek, el kell kezdeni a vegyszeres védekezést is. Az első két alkalommal felszívódó rovarölőt (Mospilan) kell használnunk, mivel ennek 2-3 hetes hatása van. Érés kezdetekor már csak rövid élelmezésügyi várakozási idejű, kontakt szert (Decis, Karate) alkalmazhatunk.

Couleur képe a Pixabay -en.

Hirdetés