Nagyanyáink egészségének kulcsa – Élesztő nélküli kovász készítése házilag

Hirdetés

A kovászkészítés egy nagyon érdekes dolog, ugyanakkor nagyon hasznos is. Mostani cikkemben elmondom nektek, miért egészségesebb a kovászos kenyér, mint az élesztős társa, és természetesen az is kiderül, hogyan készíthettek saját kezűleg működő kovászt!

 

Kovász készítése – Mi az a kovász? 

A kovász nem más, mint az előtészta, ami liszt és víz felhasználásával készül, természetes élesztőgombák és tejsav-, ecetsav-baktériumok felszaporodásával. A kovász célja, hogy az élesztőgombák elszaporodjanak, ezáltal a lazító hatása megnő, emellett a savtermelő mikrobákat felszaporítja, ami miatt az íz és az aroma kialakul. A kovászt leginkább kenyér előállításához használjuk, és abban az esetben is tökéletes, ha esetleg elfogyna az élesztő a boltokban. 

 

Kovász készítése – A kovász sokkal egészségesebb, mint az élesztő!

Érdekessége az élesztőnek, hogy több emésztőrendszeri betegség esetén el kell kerülni a fogyasztását, mivel súlyosbíthatja az állapotot. Mivel egyre több élesztővel kelesztett terméket fogyasztunk, sajnos gyakoribb jelenséggé vált a puffadás, a gyomorégés, de a különböző bőrproblémák hátterében is az élesztő állhat. A kovász viszont sokkal egészségesebb, mivel csak vízből és lisztből áll.

Hirdetés

 

A hosszú erjedési ideje alatt a mikroorganizmusok megkezdik a tészta fehérje és szénhidrát összetevőinek lebontását és ez a kulcsa az egésznek. A kovászos kenyér megemésztése sokkal könnyebb mindenki számára. A tejsavas erjedés baktériumai erősítik a belek mikroflóráját és az immunrendszert. Érdekessége még a kovásznak, hogy a hosszú érlelés során előbontja a szénhidrátokat, aminek köszönhetően nem emeli meg a vércukorszintet. A kovászos kenyér glikémiás indexe alacsonyabb, laktatóbb, így kevesebb is elég belőle. 

 

Kovász készítése – Mire lesz szükség a kovász készítéséhez?

Szükségünk lesz egy legalább 6-8 dl űrtartalmú edényre. Érdemes teljes kiőrlésű rozslisztet használni hozzá, de természetes másféle lisztből is elkészítgető. A lényeg, hogy lehetőség szerint vegyszermentes legyen. Ezen kívül víz kell még, ami lehet csapvíz, ásványvíz, vagy akár forrásvíz is. 

 

A kovász készítése – Vágjunk bele a kovász készítésébe!

Először is mérjünk az edénybe 100-100 gramm lisztet és vizet, majd keverjük össze, és takarjuk le egy konyharuhával. Hagyjuk állni 24 órán keresztül, eközben biztosítsunk számára állandó 25-28 Celsius fokot. 10-12 óra elteltével nézzük meg, ha ideális a hőmérséklet, akkor már megjelennek az első kisebb buborékok. Ha nem, akkor tedd át inkább máshova és várj türelemmel.

 

A kis buborékok megjelenése és a 24 óra letelte után vegyünk elő egy tiszta edényt és tegyünk bele 100 grammot a kovászkezdeményünkből, amihez hozzáadunk még 50-50 gramm lisztet és vizet. Keverjük össze és ismét tegyük félre 24 órára a fenti módon. A régi üvegben maradt további 100 gramm kovász mehet a kukába, nem lesz rá szükség. 

 

Az elkövetkező 7-8 napban a fenti gyakorlatot kell ismételni. Ha minden jó, akkor a kovász egyre jobban fog buborékosodni és a térfogata is egyre növekedni. Amikor megduplázta magát, már lehet is indítani a következő frissítést, nem kell megvárni a 24 óra leteltét. Amikor ott tartunk, hogy a kovász 2-3-szorosára növekszik 4-6 óra alatt, akkor készen vagyunk.

 

Kovász készítése – Az anyakovász elkészítése

A kovász elkészült, nincs más dolgunk, mint elkészíteni az anyakovászt! Szükségünk lesz 25 g kovászra, 50 g kenyérlisztre (50%), 25 g teljes kiőrlésű, frissen őrölt búzára (25%), 25 g teljes kiőrlésű, frissen őrölt rozsra (25%) és 100 g vízre (100%) - a mennyiségek változtathatók, az arányok betartása a fontos. Mérjük ki a hozzávalókat, keverjük össze, majd az edényt tegyük el pihenni, biztosítsunk számára szobahőmérsékletet, egészen addig, amíg meg nem kétszerezi a térfogatát.  Amint ez meg van, tedd az edényre a tetejét és tedd be a hűtőbe. Ezek után tartsd is ott, ha dagasztani szeretnél, akkor a kovászból kell kivenned egy kis magot és abból elkészíteni a szükséges mennyiségű aktív kovászt. 

 

Pár hetente kezelésbe kell venni az anyakovászt, ekkor végezzük el rajta a frissítést az ismert arányok betartásával. Ilyenkor általános szabály, hogy a frissítendő kovászmagnál a hozzáadott liszt mindig legalább ugyanannyi, inkább a többszöröse legyen, vagyis a kis kovászhoz sok friss lisztet és vizet adjunk. Következő cikkemben az aktív kovász készítését mutatom be, ezzel egyidejűleg pedig a kenyér készítés rejtelmeibe is bevezetek mindenkit!

Forrásként használva: Kovászlabor.blog.hu

Hirdetés