A kolbászkészítés művészete – Így készül az isteni falusi kolbász!

Hirdetés

A magyarok tradicionális finomsága, amit többnyire saját kezűleg, saját háznál, saját haszonállatból készítünk el disznóvágás után. Egy korábbi cikkemben bemutattam nektek a hagyományos disznóvágást, most viszont a kolbászkészítésre és a kolbászfüstölésre helyezem a hangsúlyt!

 

A kolbászkészítés menete – Fontos tudnivalók

A kolbásznak való húst sosem szabad vízben áztatni, sőt, megmosni is tilos, mivel ekkor könnyen megromolhatna. A húsra tapadt vért azonban el kell távolítanunk, erre a célra száraz ruhát használjunk, törölgessük meg vele, a nagyon véres részeket pedig vágjuk le. A hús darálása előtt érdemes eltávolítanunk az inas, mócsingos részeket, valamint a porcogókat, a hártyákat. Ha vad-, vagy marhahúsból készül a kolbász, akkor ez még különösebben fontos! A kolbász jellemző alkotórésze az ínhártyáitól megtisztított disznóhús, szalonnával finomra vagdalva vagy darálva (70% hús, 30% szalonna arányban), kellő mennyiségű sóval, borssal, paprikával, fokhagymával fűszerezve. 

 

A kolbászkészítés menete – A kolbászbél

A kolbászhoz használt belet érdemes langyos vízben tartani a felhasználásig, ugyanis így rugalmasabbá válik és kevésbé törik be – ugyanez igaz a műbélre is. A kolbász súlyvesztése a felhasznált nyershús víztartalmától függően kilogrammonként nagyjából 3-5 százalék, ezt azt jelenti, hogy 10 kg nyers, betöltött kolbászból kb. fél kg veszteség is előfordulhat, ráadásul tároláskor (mivel száradás következik be) további csökkenés várható. A hús víztartalma eléggé nagy, de már a füstölés során megkezdődik a száradási folyamat. Fontos tudni azt is, hogy minél vékonyabb a kolbászbél, annál nagyobb lesz a súlyveszteség is. 

Hirdetés

 

A kolbászkészítés menete – A kolbásztöltés

Egyik legfontosabb szabály, hogy a bélbe töltött húskészítmény olyan kemény legyen, amit a felhasznált bél fala kibír anélkül, hogy szétpukkadna. A belet szorosan kell, hogy kitöltse a pép, ha ez nem történik meg, akkor tűvel szurkáljuk meg a végén, így a légbuborékok eltűnnek. Miután betöltöttük a húst, kössük el a belet – ehhez ne zsineget használjunk, hanem a bél egyik végén csavarjunk néhányat és így zárjuk el a bél nyílását. A betöltött, elkészült kolbászokat felakaszthatjuk rúdra és szikkasztás után megkezdhetjük a füstölést is. 

 

A kolbászkészítés menete – A füstölés

Faluhelyen a kolbász füstölését a kifejezetten erre a célra épített füstölőkamrákban végzik. A füst fa és fűrészpor lassú égetésével keletkezik. A speciális illatot árasztó fák, pl. fenyőfa erre nem alkalmas, mert illóanyagát teljesen átveszi a füstölt kolbász és a fából kiáradó gyanta megkeseríti azt. Bükkfa, bükkfafűrészpor, gyümölcsfa, gyümölcsfafűrészpor a legalkalmasabb a kolbászfüstölésre. A füst illóanyagai beívódnak a kolbászba, és kialakul a jellegzetes, enyhén barnás szín.

 

A kolbászt egy napig általában hagyják szikkadni (füstölés nélkül), hogy majd jobban átjárja a füst, aminek a hőmérséklete nagymértékben meghatározza a végtermék eltarthatóságát. Forró füstöléssel nem szabad a kolbászt kezelni, mert a magas hő kiolvasztja a zsiradékot. A kolbász ettől száraz és kemény lesz, szeletelni sem lehet, illetve a magas hőmérséklet hatására a kolbász felületén kéreg képződhet, ami megakadályozza, hogy a füst kellő mértékben átjárja, így az idő előtt megromolhat. 

 

Lassú vagy hideg füstöléssel a hosszabb ideig tárolni kívánt kolbászféleségeket megfelelően tartósítják. Az úgynevezett lángolt kolbász rövid ideig tartó, intenzív érlelési eljárással készül. Ha a felfüstölt kolbász színe erősen barnás, az annak a jele, hogy túlfüstölték. Ilyenkor az íze kesernyés lesz és közvetlen fogyasztásra alkalmatlanná válik. A kolbásznál a füstölési idő 3-5 napot vesz igénybe.

Fotó forrása: Wikimédiia/Szalai László

Hirdetés