Így készül a falusi ember pudingja, a kocsonya!

Hirdetés

Hagyományos, népi ételnek számít Magyarországon a kocsonya, ami leginkább karácsonykor és újév idején kerül az asztalra. Kétféle ember létezik vele kapcsolatban: van, aki imádja és van, akit teljesen taszít, más igazából nincs is. Most megosztom veletek a tökéletes receptet, érdemes megkóstolnotok! 

 

Kocsonya a régmúltban

A disznóvágások korából származik a kocsonya is, hiszen így tartósították a gyorsabban romló húsokat (a megdermedt lében akár egy hétig is elállt a hús). Érdekesség, hogy egészen 1544-ig kell visszautaznunk, hogy megtaláljuk az első magyar verziót. Ekkor kamrákban, hűtő nélkül dermesztették és tárolták ezt a különlegességet. Sokan őrölt pirospaprikával, ecetes hagymával vagy ecettel fogyasztották. 

 

A klasszikus kocsonya elkészítésének menete – A hozzávalók

10-12 tányérhoz szükségünk lesz 3 kg bőrös sertéscsülökre, 3 kg sertéskörömre, 3 nagyobb fej fokhagymára, 60-70 szem fekete borsra, 4 kanál sóra, ezen kívül tehettek bele disznófület, farkat. Sokan raknak bele zöldségeket (pl. répa, petrezselyem), vagy babérlevelet, de az már nem a klasszikus recept.

Hirdetés

 

A klasszikus kocsonya elkészítésének menete

Alaposan mossuk meg a húsokat, és vakarjuk le a késsel ott, ahol szükségesnek gondoljuk. A pecsétet (már ha van), érdemes levágnunk, mivel nem túl bizalomgerjesztő látvány.  A fokhagymákat pucoljuk meg, tisztítsuk és szedjük gerezdekre. A tányérokat is érdemes előkészíteni, valamint a helyet, nagyjából 10-12 tányér fog kelleni, amiket kamrába vagy pincébe kell tennünk. 

 

A sertésdarabokat tegyük egy nagy lábasba, amit ezután teletöltünk vízzel.  Nagyon lassan melegítsük, nagyjából egy óra teljen el forrásig. A forrás ne legyen erős, éppen hogy csak gyöngyözzön, mintha húslevest készítenénk. Ha erősen forr, akkor be fog zavarosodni, és nem is lesz már kitisztult, ezért érdemes a több órás főzés során figyelni rá. Egy óra forrás után tegyük bele a sót, a fokhagymát, valamint a szemes borsot és főzzük tovább még legalább három órán át. Az elfőtt vizet mindig pótolni kell, ha a csontról könnyen leszedhető a hús, készen vagyunk. A főtt belevalókat szedjük ki, a lét pedig szűrjük le.

 

Hagyjuk hűlni fél órát (ennyi idő alatt feljön a tetejére a zsír, amit érdemes lekanalaznunk róla). Amíg a lé hűl, szedjük le a belevalókból azokat a részeket, amiket majd a kocsonyába teszünk. Szedjük elő a tányérokat, osszuk szét bennük a húsokat, majd úgy meregessük a lét, hogy mindegyik tányérba egyformán jusson. Ha kész vagyunk, mehetnek a helyükre, pár napig ne is érjünk hozzájuk, amint megdermednek (általában egy nap), fogyaszthatók.

 

A kocsonya elkészítésének titka

A kocsonya tökéletes dermedéséhez legalább fél kiló bőrre van szükség, valamint kevés sóra. A feltöltött tálakat 5-7 Celsius fokos helységben kell tartanunk, és nem szabad mozgatnunk. 

Fotó: Wikimédia (Gmelfi)

Hirdetés