Klívia, a tél csodaszép éke – Hasznos tanácsok a gondozásához

Hirdetés

A klívia, vagy másnéven szobaliliom közkedvelt növény, leginkább azért, mert télen hozza csodálatosan szép virágait. Mostani írásomban mindent elmondok nektek a klíviáról, gondozásáról, neveléséről!

 

A klívia bemutatása

A klívia (Clivia miniata) vagy másnéven szobaliliom, narancsliliom, kafferliliom a fokföldi flórabirodalomban fejlődött ki, nagyjából 200 éve hozták Angliába az első példányait és onnan kezdte meg terjedését Európában. Először a skót felföldi lady Charlotte Clive kezdte termeszteni, ezért róla nevezte el a nemzetséget az angol botanikus, John Lindley. Legelterjedtebb a narancssárga-sárga színben popázó változata.

 

Közkedveltsége abban rejlik, hogy gondozása nem túlságosan bonyolult és tél közepén már megjelennek csodálatos virágai, így színt hoznak a szürke hónapokba. Levelei fényesek, lándzsa alakúak, gyakorlatilag szár nélkül nőnek. Külsőleg sokan összekeverik az amarillisszel, azonban gyökerük nagyon különbözik, míg az amarillisznek hagymája van, a klíviának vastagabb, de törékeny rizómája. Fontos megjegyezni azért a klíviával kapcsolatban, hogy minden része mérgező, főképp a földalatti része.  

Hirdetés

 

A klívia fényigénye

Ugyan egyszerűen lehet gondozni a klíviát, van néhány dolog, amire oda kell figyelni. Elsősorban a helyét érdemes úgy megválasztanunk, hogy kellően világos legyen, de ne érje közvetlen napfény. Őshazájában a fák árnyékában növekszik, ha folyamatosan éri a napfény, akkor a levelei el kezdenek száradni. 

 

A klívia vízigénye

Tavasztől őszig igényli a rendszeres öntözést, ekkor mérsékelten adjunk neki vizet. Ősztől tavaszig viszont csökkentsük az öntözések számát, többnyire elég két-háromhetente egyszer elvégezni a műveletet. Ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, de ne is száradjon ki a földje.  

 

A klívia hőigénye

A klíviát kivihetjük a szabadba nyáron, de ügyeljünk arra, hogy ne érje közvetlen napsütés. Fontos, hogy ilyenkor is a szobahőmérséklet a legmegfelelőbb számára, ezért olyan helyre tegyük, ahol nincs olyan nagy kánikula. Télen ne hagyjuk olyan helyen, ahol nagyon hideg vagy huzat érheti, biztosítsuk számára az állandó 17-18 Celsius fokot. 

 

A klívia virágoztatása

A klíviának hideghatásra van szüksége ahhoz, hogy virágokat hozzon, éppen ezért ősz végén, télen 10-12 Celsius fokos hőmérsékleten kell tartanunk egészen addig, amíg meg nem jelennek a virágkezdemények (általában másfél-két hónap). Amint megpillantjuk a virágkezdeményeket, vigyük melegebb helyre és a virágok ki fognak nyílni. Elvirágzás után a levélszárakat vágjuk le.

 

A klívia szaporítása

A klíviát sarjakkal tudjuk a legeredményesebben szaporítani, nincs más dolgunk, mint átültetés során a kis sarjakat leválasztanunk az anyanövényről és elültetni másik cserépbe. Tudni kell, hogy a friss növények virágzásához várnunk kell egy-két évet, de mindenképp megéri, utána ontani fogják a virágokat.

zrenate képe a Pixabay -en.

Hirdetés