Így készíts kerti padot régi konyhai székekből

Hirdetés

A kertben az egyszerű padoktól a különlegesebb ülőalkalmatosságokig változatos kinti bútorokkal találkozhat az ember. Ezek közül különösen nagy népszerűségnek örvendenek azok a kerti padok, amelyek teljesen körbevesznek egy fatörzset, ezért nem csak kényelmet, de elegáns esztétikai értéket is biztosítanak a portának.

A gond csak az, hogy ha az ember talál is ilyen előre elkészített, megvásárolható padot valahol, akkor jobb, ha kész könyékig a zsebébe nyúlni, az áraik láttán ugyanis rögtön szükség lesz valamire, amire le lehet ülni.

Szerencsére ahogyan számtalan más bútordarabot, úgy ezt is el lehet készíteni házilag, méghozzá a bolti árak töredékéért. Ha jobban megnézel egy ilyen fa körül futó padot, akkor láthatod, hogy olyan, mintha több szék lenne egymás mellé állítva, és mindegyiket egy ülő rész kötne össze. Pontosan ezt kell neked is elkészítened!

Mindehhez szükséged lesz legalább hat ugyan olyan székre. Ezeknek egyáltalán nem kell újaknak lenniük, hiszen nagy valószínűséggel úgy is át fogod festeni őket, és folyamatosan ki lesznek téve az időjárás viszontagságainak is. Ráadásul hat vadonatúj szék messze nem számít olcsó megoldásnak.

 

Hirdetés

Kezdjük is!

Első körben távolítsd el a székek párnáit (ha vannak) és takarítsd le az alattuk lévő részt – lehet, hogy a székek a szabadban lesznek majd, de ez nem jelenti azt, hogy koszosan kellene dolgozni velük.

Egy alapos tisztítás után a székek készen kell álljanak az újrafestésre – persze tetszés szerinti színűre alakítsd át őket, de nem árt figyelni rá, hogy a festék jól tűrje a kinti viszonyokat. Miután megszáradnak, jöhet a következő lépés.

A következő lépés pedig a lécek megvágása a megfelelő szögben – ezek a lécek biztosítják majd a pad ülő részét. De mi a megfelelő szög? Mivel valami körköröset szeretnél kialakítani (hogy a pad teljesen körülérjen egy fatörzset), ezért olyan szögben kell megvágni léceket, amelyek 360 fokká állnak össze. Hat szék, tehát 360/6 = 60°. A léceket tehát 60°-os szögben kell megvágni, hogy tökéletesen illeszkedjenek egymás mellé.

Kerti pad fa köré

A kérdés csupán az, hogy milyen hosszúak legyenek a lécek. A válasz nagyban függ attól, hogy mekkorára szeretnéd kialakítani a padot. A lényeg, hogy rétegenként minden léc egyforma hosszúságú legyen, és ahogy egyre kifelé haladsz a székek háttámlájától, úgy egyre hosszabb legyen minden réteg. Mérd meg és vágd ki tehát a léceket, de még ne erősítsd őket egymáshoz, csak azokra a székekre, amelyekre ráhelyezed őket.

Kerti pad székekből

A székek (pontosabban a székekre fúrt lécek) rögzítő lécekkel lesznek egymáshoz erősítve, az ülőrész alatt (hogy a felső rész végig szintben maradjon). Ezeket is mérd ki és vágd őket megfelelő hosszúságúra, de még ne rögzítsd velük egymáshoz a székeket. Miért? Mert hátra van még az összes léc lefestése is. Ez az egyik utolsó lépés.

Fa köré kerti pad

Ha mindez megvan, keress egy olyan fát, ami köré felállíthatod a székeket. Ügyelj rá, hogy a fa gyökerei ne látszódjanak ki a talajból, mert különben lehetetlen lesz megfelelő szintben elhelyezni a székeket egymás mellett. Még ha egy megfelelő fát is találsz ehhez, akkor is előfordulhat, hogy némi extra talajt kell majd hordanod köré, hogy a székek szintben legyenek egymással.

Kerti pad fa köré székekből

Az utolsó lépés a korábban kivágott rögzítő lécekkel egymáshoz erősíteni a székeket a fa körül. Ízlés szerint némi talajtakarót is szétszórhatsz a székek (pontosabban már a pad) lábai között.

 

Kiemelt kép forrás: kert.falusipihenes

Hirdetés