Ez is elérkezett – Betiltanák a kavicsok, murvák használatát a kertekben!

Hirdetés

Ismét előkerült egy vitás kérdés a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, ami a kavicsos, murvás kertekről szól. Ina Scharrenbach belügyi, önkormányzati, építési és digitalizálási osztályaiért felelős, ő az, aki az állami építési törvény szabályait szigorítaná. 

 

A kavicsos kertek rossz hírneve

Évek óta világszinten képezi vita tárgyát a kavicsos, murvás kert, leginkább azért, mert a rovarok élőhelye egyre inkább csökken. Emellett heves esőzések esetén a talaj sokkal kevésbé tartja meg a vizet, ha murvával van fedve, ráadásul sokkal magasabb hőmérsékletet eredményeznek, mivel a zöldfelületekkel ellentétben tárolják a hőt. Egyelőre az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy fel szeretnének-e lépni a kavicsos, murvás kertek ellen vagy sem, és nincs igazán egyetértés.

 

A többség azon a véleményen van, hogy ilyen szinten nem lehet megmondani az embereknek, hogyan alakítsák ki a saját kertjüket, ráadásul nem a kitiltásnak kellene lennie az egyetlen megoldásnak. 

 

Hirdetés

A német lakosság pedig jelenleg nem ezzel a kérdéskörrel foglalkozik, ugyanis nyugtalanok a megemelkedett megélhetési költségek miatt és készülnek az energiaválság első téli szezonjára.

 

Ebben a helyzetben sokak szerint nem ez a megfelelő idő arra, hogy egy ilyen új kötelezettséggel borzolják a kedélyeket. A kavicsmentesítés óriási költségekkel járna, amit természetesen a lakosoknak kellene megfizetniük, ez pedig rövid időn belül nem lehetséges. 

 

Néha meg vannak a megfelelő okok arra, hogy az emberek ezt a könnyen kezelhető formát válasszák: életkor vagy időhiány miatt nem tudják rendesen gondozni a zöldfelületet. A karbantartási költségek sokkal kisebbek lehetnek a kavics kertek esetében, ráadásul érdemes megjegyezni azt is, hogy az emberek egyre kevesebb időt szeretnének kertészkedéssel tölteni. 

 

Az ösztönzés jobb lenne, mint a tiltás

Az észérvek ismertetése és az ösztönzés sokkal jobban vezethetne eredményre, mint a tiltás. Hendrik Weber, az SPD elnöke is ezen a véleményen van, szerinte a fenntartható és hosszútávú tervezés lehet a cél, ennek tükrében a kavics nélküli kerteknek kedvezményt kellene, hogy kapjanak például a földárakból. A kompenzációs intézkedések jól bevált eszközök lehetnek. Mi pedig kíváncsian várjuk a fejleményeket, valamint a véleményeteket! 

Forrás Borítókép: Manfred Richter képe a Pixabay -en.

Hirdetés