A magyarok legkedveltebb karácsonyi süteményei – Recepttel!

Hirdetés

Nincs karácsony isteni finom sütemények nélkül, mostani cikkemben azoknak az íncsiklandó sütiknek a receptjeit osztom meg veletek, amik nem hiányozhatnak a karácsonyi asztalról!

 

Karácsonyi sütemény recept – Bejgli

Örök klasszikusnak számító, tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, meggyel, vagy aszalt szilvával töltött sütemény. A bejgli esetében is meg kell jegyeznünk a népi hiedelmeket, ugyanis a diót rontás ellen kell fogyasztani, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. Négy rúd bejgli elkészítéséhez ezekre lesz szükségünk: 60 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 10 dkg disznózsír, 7 dkg porcukor, 1 csipet só, 8 g friss élesztő, 2 tojássárgája, 2,5 dl tej, 1 tojás szétválasztva (a kenéshez).

 

A töltelékhez 30 dkg mák vagy dió (darált), 25 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dl tej. Mérjük ki egy tálba a lisztet, a vajat, a zsírt, a sót, valamint a porcukrot, egy másik tálba kerül az élesztő, a tej és a tojássárgája. Mindkét tá tartalmát keverjük össze, majd a lisztes keverékhez adjuk hozzá a tejes keveréket és jó alaposan addig gyúrjuk, amíg egynemű masszát nem kapunk. Ezt a masszát osszuk fel kb. 25 dkg-os darabokra, igazítsuk téglalap alakúra, takarjuk le és tegyük hűtőbe kb. egy órára.  

Hirdetés

 

Közben készítsük el a töltelékeket. Tegyük egy tálba a diót, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, egy másikba pedig a mákot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat (minden hozzávalót fele-fele arányban osszunk szét). A tejet a cukorral forraljuk fel és öntsük az egyik felét a dióra, másik felét a mákra, keverjük össze és kész is vagyunk. Egy óra elteltével nyújtsuk ki lisztezett deszkán a tésztát, ügyelve arra, hogy mindegyik azonos vastagságú legyen. Először a töltelék egyik felét, majd a másikat simítsuk el a tésztán, a rövidebbik oldalát hajtsuk vissza, majd tekerjük fel az egészet, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tetejét tojássárgájával, és tegyük hűvös helyre, amíg meg nem szárad rajta. Ezután kenjük meg tojásfehérjével és amint ez is megszáradt, mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. Negyed óra után vegyük le 190 fokra, majd süssük készre (25-30 perc). 

 

Karácsonyi sütemény recept – Kókuszgolyó

Az egyik nagy kedvencem, nemcsak karácsonykor szoktam készíteni, hanem egész évben, mivel isteni finom és gyorsan elkészül. A receptet megtaláljátok a Youtube-csatornánkon, íme a saját kezünk által készült finomság:

 

Karácsonyi sütemény recept – Linzer

Szükségünk lesz 50 dkg lisztre, 20 dkg porcukorra, 1 csomag vaníliás cukorra, 1 teáskanál sütőporra, fél citrom reszelt héjára, csipet sóra, 30 dkg sütőmargarinra, 1 tojássárgájára, linzer kiszúróra, a darabok összeillesztéséhez keményebb lekvárra, valamint kristálycukorral kevert darált dióra, amit a tetejére szórunk.  Keverjük össze a lisztet a porcukorral, a sütőporral, a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával, majd morzsoljuk bele a margarint, adjuk hozzá a tojássárgáját és jó alaposan keverjük össze. Ha megvagyunk, tegyük fóliába és pihentessük hűtőben egy órán át. Ha letelt a szükséges idő, vegyük ki és nyújtsuk vékonyra lisztezett deszkán. Szagassuk ki egy linzer kiszúróval, fontos, hogy ugyanannyi lyukas illetve teli darabot készítsünk. Helyezzük a formákat sütőpapírral ellátott tepsibe és közepes hőfokon süssük kb. 15 percig. Vegyük ki a tepsiből, ragasszuk össze a darabokat, a tetejére pedig szórjunk dió-cukor keveréket. 

 

Karácsonyi sütemény recept – Zserbó

A tésztához szükségünk lesz 50 dkg lisztre, 2dl tejre, 2 dkg élesztőre, 25 dkg vajra, 1 teáskanál cukorra és 2 tojássárgájára. Először langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni, közben öntsük a lisztet egy tálba, rakjuk hozzá a vajat, a tojássárgáját, majd a megkelt élesztőt. Jó alaposan gyúrjuk össze és hagyjunk pihenni kb. egy órát. Közben nézzük, mi szükséges a töltelékhez: 10 dkg baracklekvár, 30 dkg darált dió és 30 dkg cukor. Amint letelt az egy óra, osszuk három egyenlő részre a tésztát és nyújtsuk ki mindet lisztezett deszkán.

 

Az egyik nyers lapot igazítsuk egy magas falú tepsibe, kenjük meg a lekvárral, szórjuk meg a cukrozott dióval, helyezzük rá a következő lapot, amivel ugyanúgy járjunk el, mint az elsővel. Mehet rá az utolsó lap, amit megszurkálunk villával és mehet az egész 170 fokra előmelegített sütőbe (kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük). Közben elkészítjük a mázat: edénybe öntünk 3 evőkanál tejet, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, 7 dkg kakaóport és felforraljuk. Amikor szép fényes, akkor hozzákeverjük a 7 dkg vajat és lehúzzuk a tűzről. Amint elkészült a tészta, széles késsel ráöntjük a mázat és hagyjuk kihűlni. 

Fotó forrása: Totya/Wikimédia

Hirdetés