Bevált trükkök – Így fog sokáig virágozni a karácsonyi kaktusz!

Hirdetés

Régóta kedvelem a karácsonyi kaktuszt, mivel meseszép színt hoz a szürkébb időszakokba és még szebbé varázsolja a karácsonyi ünnepet. Mostani cikkemben bevált trükköket osztok meg veletek, amik segítenek abban, hogy sokáig gyönyörködhessetek a karácsonyi kaktusz virágaiban! 

 

A karácsonyi kaktuszról…

A karácsonyi kaktusz nagyon kedvelt szobanövény, leginkább azért, mert a tél folyamán, főleg karácsony idején hozzák mesés virágaikat. A karácsonyi kaktusz Brazíliából származik, a trópusi vagy szubtrópusi őserdők fáin találkozhatunk vele. Kereskedelemben főként a lila, a rózsaszín, a fehér, valamint a piros virágzatú változatait tekinthetjük meg. Kistermetű növény, 25-30 centiméteresre nő meg, virágzási ideje elnyúlhat (októbertől egészen februárig), ehhez viszont sok mindent kell tennünk. 

 

A karácsonyi kaktusz igényei

Lakásban tartva a karácsonyi kaktusz nem kedveli, ha túl száraz a levegő, és nem tolerálja a változásokat (hőingadozást, más-más környezetet). Nem szereti annyira a tűző napot sem, érdemes egy nem túlfűtött, ugyanakkor nem is fűtetlen helyet választani számára, ahol közel van a fényhez. 

Hirdetés

 

A karácsonyi kaktuszról tudni kell, hogy képes szegényesebb fényviszonyokhoz is alkalmazkodni, viszont sokkal több virágot fog hozni, ha elegendő fényhez jut. A közvetlen napfénnyel azért vigyázni kell, mivel képes a leveleit megégetni. 

 

A karácsonyi kaktusz folyamatos öntözést igényel, főleg növekedési időszakban (tavasszal és nyár elején), ekkor mindig nedvesnek kell lennie a talajnak. Növekedési időszakon kívül érdemes hagyni, hogy a kaktusz nedvességi szintje valamelyest csökkenjen, viszont nem szabad hagyni, hogy teljesen kiszáradjon és azt sem, hogy álljon a vízben. Két-háromhetente az öntözővízhez keverjünk tápoldatot és azzal locsoljuk meg. 
Karácsonyi kaktusz gondozása a virágzás után

 

A karácsonyi kaktuszt érdemes hozzásegíteni a nyugalmi állapot felvételéhez, ezért csökkentsük a fényt, a hőmérsékletet, valamint a nedvességet. Ez annyit jelent, hogy öntözzük kevesebbszer, biztosítsuk számára, hogy 12-13 órát sötétben legyen, átlagosan 14-15 Celsius fokban. 

 

Pár szó a karácsonyi kaktusz szaporításáról

Ha szeretnéd szaporítani a karácsonyi kaktuszt, akkor vágj le egy Y-alakú részt a szár végéről. Az így keletkezett dugvány egészséges legyen! Ültetés során ügyeljünk arra, hogy a dugvány hosszának egynegyede kerüljön a talajba, ami enyhén homokos legyen. Nedvesítsük alaposan és egyenletesen, majd helyezzük olyan világos helyre, ahol nem éri közvetlen napsugárzás. Ahhoz, hogy a dugvány gyökeret ereszthessen, rendszeresen vágjuk vissza a hajtásokat a levelek második illesztésénél. Pár hét múlva az újdonsült növényke növekedés jeleit kell, hogy mutassa, ekkor ültethetjük át nagyobb cserépbe.  

Fotó: Pixabay

Hirdetés