Világítás áram nélkül teljesen ingyen!

Hirdetés

Ingyen hoztak létre praktikus világítást, ami ráadásul elektromos áramot sem igényel. Nekem nagyon tetszik ez a megoldás, gyertek és nézzétek meg ti is, hogy működik!

 

Kényszertakarékoskodásból remek ötletek

A mostani cikkemben bemutatott ötlet szülőhazája Brazília, ma pedig már alkalmazzák többek között Kenya bádogviskóiban is. Alfredo Moser szerelő kezdte el a kísérletezést, majd bíztatta az embereket, hogy minél többen próbálják ki ezt a nem mindennapi zöld megoldást. A történet 2002-ben kezdődött, a szegénysorban élők takarékoskodásra kényszerültek, sajnos sok helyen luxusnak számított a világítás, így nem is volt. 

 

Alfredo Moser nagyméretű, kétliteres PET-palackokkal kezdett kísérletezni, úgy gondolta, hogy segítségükkel képes lesz fényt vinni a szegényebb otthonokba is. A palackokat beépítették a bádogtetőkbe – éppen csak akkora lyukat vágtak a fémen, amibe a műanyag flakon beerőltethető. A palackot mattították, festéssel valamint erős dörzsöléssel, erre azért volt szükség, hogy a palackban lévő víz megfelelően szórja a fényt. 

 

Kiderült, hogy ez a fajta világítás nagyon jól működik, a kísérletek azt állapították meg, hogy teljes napsütés esetén egy 50-60 wattos villanykörte teljesítményével ér fel a palack. Így javult az életminősége azoknak a családoknak is, ahol korábban nem volt világítás, mivel többet tartózkodhatnak otthonukban úgy, hogy fényigényes tevékenységet végezhetnek. 

Hirdetés

 

A megoldás Brazílián kívül elterjedt Kenyában, annak fővárosának egyik legnagyobb nyomornegyedében, Korogocho-ban. Nem olyan régen a Fülöp-szigeteken is alkalmazták, sokak nagy örömére. 

 

Hogy készül az energiatakarékos világítás?

A PET-palackot először egy fémlapba illesztjük, majd a tetőbe vágott lyukba. A réseket meg kell szüntetnünk a tető és a flakon között, hogy véletlenül se folyjon be az esővíz. Ezt követően töltsük fel a palackot vízzel és egy kevés folyékony fehérítővel (ez fogja megakadályozni az algásodást. Készen is vagyunk, látni fogjuk, hogy amint a nap sugarai áthaladnak a vízrétegen, minden irányba szét fognak szóródni, ezáltal fény fog keletkezni.

 

Három ilyen „izzóval” képesek lehetünk megvilágítani egy 15-20 négyzetméteres helyiséget, igaz, csak nappali időszakban. A videóban megtekinthetitek az „Egy liternyi fény” névre keresztelt projektet, aminek célja, hogy a szegényebb közösségeknek se kelljen sokszor még fényes nappal is szinte állandó sötétségben élniük a magas villamos áram hiányában. 

 

Hirdetés