Dédszüleink módszerei – Régen így tartották frissen a terményt sokáig

Hirdetés

Olcsó és bárki által elkészíthető ősi hűtőberendezést fogok most bemutatni nektek, amit már több ezer éve is alkalmazott az emberiség. Különlegessége az egyszerűségében rejlik, az én tetszésemet azonnal elnyerte! 

 

Az emberiség már több ezer éve használja, legalábbis a régészek szerint, ma pedig Afrikában és a Közel-Keleten ismert. A különleges hűtőberendezés az elektromos hűtés alternatívájaként jött létre, ideális olyan területeken, ahol nem tudunk hozzáférni elektromos hálózathoz. 

 

Hogyan működik az ősi hűtőberendezés?

A párolgásos hűtési technológia abból áll, hogy a nedvesség elpárologtatása közben az edényt alacsonyabb hőmérsékleten tudjuk tartani, mint a környező környezetben – ez pedig lehetővé teszi a termény tárolását meleg időben. 

Hirdetés

 

Hogyan építhetjük meg a hűtőberendezést? 

Igazából bárki képes elkészíteni pár ezer forintból, attól függően, hogy mennyiért tudjuk beszerezni a hozzávalókat. Szükségünk lesz két különböző méretű agyagcserépre, homokra, valamint vízre. Először is a nagyobb cserép aljára tegyünk egy kis nedves homokot, tegyük bele a kisebb edényt, a kettő közötti részt pedig töltsük ki nedves homokkal. A párolgási folyamat folytatása érdekében naponta legalább kétszer öntsünk vizet a homokra. 

 

Az edényeket nedves ruhával takarjuk le, ez teszi lehetővé, hogy a homokban lévő víz elpárologjon a nagyobb edény külső felülete felé. A folyamat a külső hőmérséklettől és a páratartalomtól függően több fokkal csökkenti a hőmérsékletet a kisebb edényben, így akár 20-30 napig is frissen tarthatjuk a terményeket. Íme, egy videó, ami segíthet az elkészítésben:

 

Hirdetés