Úgy hullik a diófák levele és termése, mintha ősz lenne – Mi az oka és mit tehetünk?

Hirdetés

Az utóbbi hetekben egyre több helyről kaptam hívást, mert úgy hullik a diófák levele és termése, mintha ősz lenne, mindent beborítanak a talajon. Mi lehet ennek az oka, van okunk megijedni, mit kell tennünk ilyen esetben? Mostani cikkemben mindenre választ adok nektek! 

 

Miért hullik a diófa levele, termése? – Természetes okok 

Nem újdonság, hogy nyáron hullik a diófa levele és termése, csak éppen nem mindig volt ekkora mértékű ez a jelenség. A diófák természetes reakciója is lehet a levélhullás, megfigyelhetjük például akkor, amikor a fán túlságosan sok a levél, illetve a termés – ekkor beindul a fa védekezési mechanizmusa, ebben az esetben lehullik a levél, termés egy része, de magát a fát az életfunkciókkal életben tartja. 

 

Miért hullik a diófa levele, termése? - Az időjárási okok

Az elmúlt pár év nyarán megtapasztalhattuk, mennyire erős a napsugárzás, ez a fák életét is befolyásolta, befolyásolja. Már idén is eléggé erős volt a napsugárzás, a Nap égető, perzselő hatása pedig károsítja a leveleket. A diófák esetében elsősorban a lombkorona felső, napsugaraknak kitett levelein jelent meg ez az égető hatás, a leveleken nagy kiterjedésű, barnás, elhalt, szabálytalan foltok jelentek meg. Az erős ultraibolya sugárzás hatására ezek a levelek egy idő után elhalnak, a diófák lombja kiritkul, az asszimiláló felületének egy része elvész. 

 

Hirdetés

Miért hullik a diófa levele, termése? – Növényvédelmi okok

A dió esetében gyakran beszélhetünk gombabetegségről is, ami szintén levélhulláshoz vezethet. A dió gnomóniás betegsége a levelek lemezein kör vagy kerekített alakú barna foltokat okoz, a foltok sötétebb barna szegéllyel rendelkeznek, a foltok közepe pedig világosabb. Kezdetben csak elszórtan jelennek meg a foltok, majd ahogy szaporodnak és nőnek, úgy folynak egyre jobban össze, a levelek elsárgulnak és lehullanak. A rövidebb esős időszakok után a levelek tartós vizes állapota nagyon kedvez a gombafertőzésnek, emellett az esti órákban végzett öntözés párakicsapódást okoz, ami szintén a spórák csírázását, fertőzését váltja ki. 

 

Miért hullik a diófa levele, termése? – További növényvédelmi okok

A dió xantomónászos betegsége a leveleken, hajtásokon és a gyümölcsön okozott tünetekről ismerhető fel. A levélfoltok mellék erek által határoltak, szögletesek, feketék, gyakran összeolvadnak, a foltokat zöldes-sárgás halvány udvar veszi körül. A termés zöld buroklevelén elfeketedő foltok láthatók, amik szabálytalanok, a folt alatt a buroklevél rátapad a csonthéjra. A kórokozó megfertőzi a magbelet is, annak húsa eltűnik, csak a hártya marad, a mag elfeketedik. A hosszú esős időszakok kedveznek a betegség felszaporodásának. 

 

Miért hullik a diófa levele, termése – Tovább károsít a dióburokfúrólégy 

Továbbra is fertőz a dióburokfúrólégy is, ami a zöld buroklevélen okoz károsítást. Nyüvei a dió zöld burkában rágnak. Korai fertőzések esetén csökkenthetik a dió méretét, illetve a dióbél ráncosodását is kiválthatják. A dió korai hullását idézheti elő. Még kisebb fertőzési értékek mellett is jelentősen rontja a héjas dió minőségi mutatóit.

 

Miért hullik a diófa levele, termése? – Mit kell tennünk?

A leveleket mindenképpen érdemes megvizsgálnunk, ha nem vagyunk biztosak magunkban, mutassuk meg azokat szakembernek. Gombás fertőzés esetén minden esetben, folyamatosan össze kell gyűjtenünk a lehullott leveleket és meg kell semmisítenünk mindet, ezzel csökkentve a lomb visszafertőzését. Használhatunk különféle gombaölőszereket a fertőzés megállítására, legjobb, ha tapadásfokozó alkalmazása mellett felszívódó növényvédőszert választunk. Dióburokfúrólégy kártétele esetén felszívódó rovarölőszerekkel védekezhetünk, érdemes kihelyeznünk feromoncsapdákat és a kezelést megkezdeni, amikor megjelennek az első hím egyedek. 

Hirdetés