Ezeket mindenképpen meg kell tenned ősszel a hortenziákkal, ha szép virágokat szeretnél jövőre!

Hirdetés

A hortenzia nem véletlenül vált közkedvelt növénnyé a kertekben, mivel sok ideig díszít, nem is akármilyen módon, ráadásul nem is tartozik a túlságosan igényes díszcserjék közé. Azonban van 1-2 dolog, amit meg kell tennünk annak érdekében, hogy gyönyörködhessünk benne, ezeket fogom most elmondani nektek! 

 

Hortenziák a magyar kertekben

A hortenzia Amerikából, valamint Ázsia keleti részéről származik, Európába az 1800-as években hozták be a nemzetség legismertebb faját, a kerti hortenziát. Nyugat-Európában mára több faja is elterjedt, Magyarországon azonban csak kettő, a kerti (Hydrangea macrophylla, és a cserjés (Hydrangea arborescens) hortenzia.

A kerti hortenzia egy-másfél méter magasra nő meg, lombhullató. Sok kis virága félgömb alakú virágzattá áll össze – színe lehet fehér, krémszínű sárga, a kék és a piros bármilyen árnyalata. A cserjés hortenzia egy kicsivel edzettebb és nagyobb termetű faj. Mindkettő általában júniustól egészen szeptemberig virágzik, előnyük, hogy Magyarország bármely táján termeszthető szabadban. 

 

Hirdetés

A hortenzia őszi gondozása

A hortenzia alapvetően fagytűrő, így gond nélkül képes átvészelni a telet a szabadban, azonban a fiatal növényekre érdemes még odafigyelnünk. A cserépben tartott növényeket hűvös, de nem fényhiányos pincében kell teleltetnünk, a szabadba ültetett növények esetében a tövek takarásáról kell gondoskodnunk.

Ősszel, virágzás végén kerülhet sor a hortenzia átültetésére, ezt szeptember környékén már mindenképpen tegyük meg, így lesz ideje a növénynek arra, hogy időben meggyökeresedjen. Az átültetéssel egy időben elvégezhetjük a hortenzia tőosztását is, egyszerűen válasszuk le az egészséges tőről az új hajtásokat és ültessük el azokat. 

 

A hortenzia őszi metszése

A kertészek véleménye természetesen itt is megoszlik, van, aki szerint ősszel érdemes metszeni és van, aki szerint tél végén, tavasszal. Én ősszel szoktam elvégezni a szükséges metszést, ezidáig még nem tapasztaltam ennek negatív hatását. 

A metszés során az elnyílt virágoktól és a beteg, elöregedett növényi részektől kell megszabadulnunk. Az elvirágzott szárakat az első egészséges rügypárig kell lemetszenünk. Az idősebb hortenziák esetében több odafigyelésre van szükségünk: annak érdekében, hogy teret adjunk az életerősebb, fiatalabb, erősebben virágzó vesszőknek, tőből el kell távolítanunk pár vesszőt a legidősebbek közül. 

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha egy teljesen elhanyagolt vagy nagyon gyenge, beteges hortenziával találkozunk, ezt a növényt megújíthatjuk, és újra virágba borulhat. Nem kell mást tennünk, mint az összes vesszőt tövig visszavágni. A metszés után még el fog maradni a virágzás, hiszen a hortenziánk a növekedésre, a fejlődésre fog energiát áldozni, de a második évben már biztosan sok-sok virágot fogunk látni rajta! 

JackieLou DL képe a Pixabay -en.

Hirdetés