Minden kertben ott a helye ennek a csodanövénynek – Kiváló immunerősítő, egészségünk őre!

Hirdetés

Korábbi cikkemben elmondtam, mely növényekkel kell vigyázni (ide kattintva megismerheted az invazív, kiirthatatlan növényeket), most viszont egy olyan csodanövényt mutatok be, aminek minden kertben ott a helye. Ez pedig nem más, mint a homoktövis, tartsatok velem és ismerkedjetek meg vele közelebbről!

 

A homoktövis története

A homoktövis (Hippophae) fő elterjedési területe Ázsia, a Kárpát-medencében egyetlen faja, az európai homoktövis (Hippophae rhamnoides) őshonos, pontosabban annak is az egyik alfaja, a subsp. carpatica Rousi. Az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben találhatjuk meg ezt a fénykedvelő növényt. A homoktövis fő faja tengerpartokon, sziklákon, homokdűnéken, időszakos folyómedrekben, valamint hegyvidékeken él. Gyakran ültetik talajmegkötésére, de díszcserjeként is.

 

A homoktövis bemutatása

Nagy előnye, hogy fagy-, és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó-, és patakhordalékon, tengerparti dűnéken él, Magyarországon is őshonosnak számít. Korábban nagyobb állományait megtalálhattuk a Szigetközben, napjainkban egyedül Újpesten él természetes populációja, ami egyébként 1974 óta védett állomány. Talaj irány egyáltalán nem igényes, még a rosszabb minőségű, sós talajon is megél, de az agyagos vidékek sem viselik meg.

Hirdetés

 

A homoktövis jellemzői

A homoktövis 3-5 méter magasra növő tövises cserje, vagy esetenként 10-11 méterre megnövő kis fa. Sűrű bozótot alkot, ágas-bogas, levelei 4-6 cm hosszúak, ezüstösen vagy rozsdabarnán pikkelyesek. A homoktövis virágai aprók, zöldesek, vörösbarnán pikkelyesek. A homoktövis termése narancssárga, 6-8 mm nagyságú, savanykás ízű. Kétlaki növény, szél porozta, virágait március-áprilisban hozza. A homoktövis gyümölcse leveses, vékony héjú, kedvelik a madarak is. A termés augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még savanykás, kesernyés, de ha már megcsípte a dér, édessé, fogyaszthatóvá válik.

Аля Тон képe a Pixabay -en.

 

A homoktövis jótékony hatásai

A homoktövis erősíti az immunrendszert, növeli a védekezőképességet, késlelteti az öregedési folyamatokat. Legyengülés esetén, műtétek után kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel javítja az általános egészségi állapotot. A homoktövis magas C-vitamintartalommal (a citrom tízszerese) bír, ezért ideális megfázás kezelésére is. Zsíroldó hatása is ismert, emellett fokozza az anyagcserét, és segít megtartani testsúlyunkat. Kedvezően hat a gyomor-, és nyombélfekélyre, védi a májat. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatással bír, segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást, és lassítja a ráncok kialakulását.

 

A homoktövis fogyasztása – Kiknek ajánlott?

A homoktövis fogyasztása ajánlott immunrendszer erősítésére, allergiás tünetek enyhítésére, fizikai és szellemi erőnlét növelésére, stresszes életmódra, sportolóknak erőnlét fokozására, hajerősítésre, hajhullás megállítására, bőrtisztításra, májtisztításra, UV-védelemre, magas vérnyomásra, tápanyagpótlásra, fáradtságra, valamint dohányzás esetén. A boltokban vásárolhatunk bogyóvelőt, préslét, héj-mag őrleményt, olajat, valamint lét is, érdemes megismerkedni a készítményekkel közelebbről és fogyasztani belőlük. Saját kezűleg készíthetünk belőle dzsemet, bort, valamint ivólét.

Borítókép: Leo Ainsalo képe a Pixabay -en.

Hirdetés