Tudtátok? Súlyos pénzbírság jár, ha nincs kihelyezve házszám!

Hirdetés

Sokan nem tudják, hogy büntetés jár érte, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia a következő sorokat. A hatályban lévő törvények szerint ugyanis minden házat kötelezően el kell látni házszámtáblával!

 

Házszám nélkül bírság jár!

A hatályban lévő törvények (2011. évi CLXXXIX. törvény) szerint minden épületnek rendelkeznie kell házszámtáblával, azon házak tulajdonosai, akiknél nem látható házszámtábla, pénzbírságra számíthatnak. Az épületek megjelölése elengedhetetlen, nagymértékben segítik a mentősöket, tűzoltókat, valamint a rendőröket, hogy egy esetleg kiszállás alkalmával megtalálják a bajba jutott épületet, embereket.

 

Ugyanakkor a házszámtábla sokak munkáját megsegíti, például a postásokét is. Fontos tudnivaló, hogy nemcsak a lakóépületekre vonatkozik a szabály, hanem minden közigazgatási épületre, üzletre, bankra, gyógyszertárra, közintézményre, tehát minden épületre. 

 

Hirdetés

A házszámtábla nélküli bírság mértéke

A bírság mértéke akár 150 000 forint is lehet, ha nincs kint a házszámtábla látható helyen. A helyszíni bírság 50 000 forintig terjedhet, ugyanakkor 150 000 forintig terjed a közigazgatási bírság szabható ki azokra, akik nem teljesítik kötelezettségüket. Elsősorban nem a büntetés elkerülése kellene, hogy fontos legyen, hanem az, hogy a jól látható helyre kihelyezett házszámtábla segítse a gyors tájékozódást, mivel valóban életeket menthet. A házszám beszerzése, kihelyezése, cseréje, pótlása minden esetben a tulajdonos feladata. 

 

Pár tanács a házszámtábla kihelyezéséhez

A közterületről nyíló ingatlanokat (épületek és beépítetlen telkek egyaránt) a közterületről jól látható táblán feltüntetett számmal kell ellátni. A tábláknak időtálló anyagból (horganyzott fémlemez, zománcozott acéllemez, kültéri műanyag) kell készülniük. A táblák felirata lehetőség szerint kisbetűs legyen, nagy kezdőbetűvel.

 

A tábla felső részébe kerüljön a közterület elnevezése, nagy kezdőbetűvel, szabályos helyesírással, megfelelő utótaggal (út, utca, tér, tere, köz, lépcső, sor, fasor, stb.). A tábla alsó részében a házszám szerepeljen, lehetőség szerint nagy méretben, jól láthatóan. A házszámtábla megfelelő mérete: 250x220 mm, a szövegfelület mérete: 210x180 mm.

 

A házszámtáblákat kihelyezhetjük a ház falára, vagy a kerítésre. Ház esetében lehetőleg az épület közterületről látható sarkán helyezkedjen el, a sarokhoz minél közelebb.

👀 Mabel Amber, who will one day képe a Pixabay -en.

Hirdetés