Hangyainvázió kertben és lakásban - A legjobb természetes védekezési módok hangyák ellen

Hirdetés

Megérkezett a tavasz, megérkeztek a hagynák is, amik sajnos óriási károkat képesek tenni a kertben. Mostani cikkemben elmondok mindent a hangyák kártételéről, valamint megosztok veletek olyan módszereket, amik beváltak már a hangyák elleni védekezés során!

 

Hangyák elleni védekezés – Mi a baj a hangyákkal?

Magyarországon nagyjából 70 hangyafajjal lehet találkozni, közülük a legelterjedtebb a gyepi hangya (ez a faj okozza a legtöbb gondot is). A gyepi hangya barnás-fekete, sötétbarna színű, 2,5-3 mm hosszúságú, kisebb-nagyobb bolyokban élnek. A hímek és a nőstények szárnyasok, a dolgozók és tökéletlen ivarszerű nőstények szárnyatlanok, potrohuk végén hangyasavtermelő mirigy van.

Polifág kártevő, a cukorrépán keresztül a gyümölcsökig terjed a tápláléka. Akkor jelennek meg a növényeken (zöldségeken, gyümölcsfákon, díszbokrokon), ha azokon levéltetvek is jelen vannak. Abban az esetben, ha azt látjuk, hogy hangyák lepik el a növényeket, akkor biztosak lehetünk abban, hogy levéltetű károsít.

A hangyák szimbiózist építenek a levéltetvekkel, a hangya a tetvek potrohát masszírozza, ennek hatására mézharmatot választanak ki, amit a hangyák elfogyasztanak. Annak érdekében, hogy a levéltetvek több mézharmatot válasszanak ki, több nedvet szívnak el a növényektől, tehát fokozódik a tetvek kártétele. A hangyák ráadásul sok esetben átszállítják a tetveket korábban egészséges növényekre is.

Hangyák elleni védekezés – A legegyszerűbb módszerek

Egyszerűbb a dolgunk abban az esetben, ha tudjuk, hol található a hangyaboly. Érdekes a bolyt széttúrni, valamint rovarölőszerrel lepermetezni. Ezt többször meg kell ismételni, mivel azoktól a hangyáktól szabadulunk meg, amiket közvetlenül ér a permetlé.

Hirdetés

Hangyák elleni védekezés házi szerekkel

A hangyák vonulási útjaira szórhatunk bórax és porcukor 1:1 arányú keverékét is – a cukor azért szükséges, mert vonzza a hangyákat, a bórax pedig azért, mert végez velük. Ezzel a megoldással a kisebb létszámú hangyakolóniát felszámolhatjuk, nagyobb boly esetén érdemes mást is bevetnünk.

A cukrot bevethetjük másik esetben is, készítsünk vizes csapdát a segítségével. Öntsünk egy edénybe vizet, tegyünk bele pár kanál cukrot, keverjük össze jó alaposan és helyezzük ki a csapdát a hangyák vonulási útvonalára – a hangyák bele fognak sétálni a csapdába, viszont nem fognak tudni kijönni onnan.

Az ecet is segítséget nyújthat, ugyanis megszüntetheti a feromonokat. A hangyák feromon nyomokat hagynak maguk után, ezt követik a társak. Abban az esetben, ha ecettel töröljük át a vonulási útvonalat, akkor eltüntethetjük a feromon-nyomokat. Bevethető továbbá a levendula, a kakukkfű, a zsálya, a citromfű, a borsmenta, a bors, a fahéj, a hintőpor, a narancs, valamint a citrom is.

Hangyák elleni védekezés vegyszerekkel

Ha nem válnának be a természetes módszerek, akkor bevethetjük a vegyszereket is. Választhatunk poralapú szereket, akiket öntözéssel juttathatunk ki, de vannak gélalapú szerek, amiket napos helyre kenhetünk ki.

Hans képe a Pixabay -en.

Hirdetés