Reni gyurma segítségével alkot mesteri bögréket – Interjú!

Hirdetés

Reni mesés alkotásokat hoz létre, gyurmával díszíti a bögréket, amik teljesen valósághűen néznek ki. Most lehetőségetek nyílik egy kicsit közelebbről megismerkedni az alkotóval, tartsatok velünk!

 

Honnan jött az ötlet, hogy bögréket díszíts, mikor kezdtél ezzel foglalkozni?

Mindig is az életemhez tartozott, hogy valamilyen kreatív formában fejezzem ki magam. A családom is támogat és férjem, András, egy csodálatos ember, két kicsi gyermekkel segít, amennyit tud, hogy tudjak fejlődni és mindig mellettem áll. Mindig kerestem, mi az én igazi hivatásom, persze, szeretek dolgozni, noha most Gyeden vagyok, de mikor én feleltem a dekorációkért a munkahelyemen, vagy okleveleket készítettem a pénztárosaimnak, kasszadekorációnk nyert, vagy a matematika mellé felvettem a rajzot x év kihagyás után, akkor éreztem igazán boldognak magam. Ez az én világom. Igyekszem a technikákat újra megtanulni, alkalmazni.

Maga a bögre díszítésének ötlete egy kedves kolléganőmtől jött, Zizidekor néven elérhető. Sok csodás mandalás, s egyéb izgalmas bögrét festett már. Maga, a gyurma ötlete pedig onnan, hogy egyrészt a mini falvaimhoz próbáltam alkotni már mindent, manó figurákat, apróságokat. Plusz, pár éve (és most is) próbálkoztam ékszerekkel, de akkor ott volt a munka, egyetem, nem találtam időt rá, hogy ebben is kiteljesedjek. Most, ha alszik a kicsi, a nagy az oviban, igyekszem minél többet alkotni.

Bármilyen mintát el tudsz készíteni? Melyik volt eddig a legextrémebb darab?

Igazából, mikor valaki megrendel valamit, majdnem mindig elvállalom, mert keresem a kihívásokat. Egy dolgot kivéve, ha portréról van szó, az ilyen megrendeléseket a húgom felé irányítom, mert ő ebben nagyon profi, Falfestmények gyerekszobába, dekorfalak készítése oldalát nemrég készítette el.

A legextrémebb darab most egyelőre az, amit a férjem kért, egy Predátoros bögre, a munkahelyére. Ez szerencsére elég népszerű lett, mint a dinoszauruszosak, amit az unokaöcsémnek gyártottam, aztán az első ilyen Predátoros poszt alatt kaptam az ötletet, hogy legyen Alien téma is, így készült Xenomorph, egy baba Alien figura és Facehugger. Volt egy pár, akik egy pár kisebb csészét rendeltek.

Hirdetés

Mi sem ébreszt jobban, mint egy ilyen arcra ugró szörny veled szemben, a reggeli kávénál. Volt, aki Valentin napra kért valamilyen félelmetes figurát. Kaptam olyan megjegyzést is, miszerint a szörnyes bögrék irányába kellene csak mennem, mert ezek sokkal jobbak, mint a „cukibb” figuráim. Elgondolkodtam rajta.

Milyen gyurmát szoktál használni, mi az, ami bevált, volt olyan, ami rossz volt?

Fimo gyurmával dolgozom, régen próbáltam a Cernitet, nekem annyira nem volt szimpatikus, mint a Fimo, de olvastam, hogy másnak meg az jön be. A Fimo Professional keményebb, azt szeretem a legjobban. Sok színben és effekt verzióban megtalálható, de keverhetők is a színek.

Miért pont bögre, mással nem próbálkoztál még?

Ahogy elkezdtem az itthoni, csupasz kis bögrékkel, nagyon megtetszett, a pozitív visszajelzések is. Evőeszközzel próbálkoztam még, meg ugye asztaldíszeket készítek Karácsony, advent környékén, vagy itthonra dekorációkat, például régi lamináltra festés.

Melyik az egyszerűbb, a gyurma vagy a festés? Mit kell tudni az elkészült bögrékről, mire kell odafigyelni, hogy hosszú életűek legyenek?

Jelenleg úgy érzem, részemről most a gyurma az egyszerűbb, vagy talán abban látom a nagyobb kihívást, szeretnék minél profibbá válni, valahogy jobban örülök, ha valaki azt kér. Sokat olvastam és szerencsére néhány kreatív csoportban vannak segítőkész emberek, így én is mindig segítek másoknak, ha írnak nekem és átadom a tudást, amit más adott nekem, vagy, amit én tapasztaltam.

Mit kell tudni az elkészült bögrékről, mire kell odafigyelni, hogy hosszúéletűek legyenek?

Amit mindig elküldök, egy kedves levéllel, az egy használati utasítás:

  • Mikrohullámú sütőbe, mosogatógépbe inkább ne tegyük!
  • Kézi mosogatás, de dörzsivel és sikálókefével ne sértsük meg a figurát, mintát!

Hol lehet megtekinteni az alkotásokat, hogy lehet rendelni Tőled és nagyjából mennyibe kerül 1-1 darab?

Nemrég készítettem el az oldalamat, a Facebookon, Bögreni (BögREni) Fantáziakuckója néven, ahol tematikusan albumba vannak szedve a bögrék és néhány kézzel készített művem. Idővel, webshop is a terveim közt szerepel.

Egyelőre ilyen árakkal dolgozom, de majd szeretném bővíteni a repertoárt:

  • Bonyolultabb, sok gyurmát igénylő bögre: 4500 Ft/db;
  • Egyszerűbb, kevesebb gyurmát igénylő bögre: 3500 Ft/db;
  • Festett bögre: 3500 Ft/db;
  • Gyurmás teáskanál, kanál, villa, kés: 1000 Ft/db;
  • Kistányér-bögre-teáskanál szett: 7000 Ft
  • (Persze az ár változik, ha valaki drágább, 1-2000 körüli bögrére kéri a figurát, vagy mindkét oldalra.)

Mesélnél kicsit a készítés menetéről?

Szívesen. Fogom a bögrém, kicsit előgyúrom a színeket, amiket használni fogok, kézhez rakom az eszközeimet, pontozótűket, kést, körömollót. Most rendeltem szilikonecsetet, hogy az ujjlenyomataimtól mentesek legyenek a figurák, megfogadva egy régebbi gyurmás tanácsát. Ráformázom a bögrére, szerencsére sok színben elérhetőek ezek a gyurmák, de keverhetők is, viszont akár festeni is lehet, a figura szemét, vagy árnyékolást, ilyesmiket.

Ha kész, sütőpapírra, tepsire teszem a bögréket és 130 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütést beállítva 45 percig égetem a gyurmát az alappal együtt. Hűlés után a figurát lepattintom, elmosogatom a bögrét, szárazra törlöm, azután kétkomponensű epoxi ragasztóval visszaragasztom.

Mik a jövőbeli tervek, bögréken kívül mást is tervezel?

A kisfiamnak most lesz a születésnapja és nagy Thomas, meg Pókember rajongó, így tervezek neki kistányér-bögre-kiskanál szettet, de még nem tudom melyik témával. Ez lesz a prototípus. Vannak még terveim, persze ettől eltérő jellegűek is, de majd, ha kialakul, jelentkezem velük.

Hirdetés