Rengeteg spórolhatsz és még hatásosabb is – Készítsünk házilag gyomirtót! 

Hirdetés

Elképesztően drágák lettek a glifozát hatóanyagú gyomirtók, még a legolcsóbb is háromszor annyiba kerül, mint tavaly, legutóbb 9500 forintot fizettem érte. Érdemes kipróbálni a saját kézzel készített gyomirtót, ugyanis nemcsak spórolhatunk vele, de a hatás is jobb lesz! 

 

Nincs más, csak a glifozát…

A glifozát világszerte használt gyomirtószer mezőgazdasági területeken (aromás aminosavak szintézisét gátolja), gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben. A glifozátot szintén alkalmazzák olyan bejegyzett, transzgénikus növénykultúrákban, melyek rezisztensek a szerrel szemben (mint pl. kukorica, gyapot, szója, répacukor, búza).

 

Több mint 100 féle növénykultúrán kívül használják egyéb, nem élelmiszertermelési célú tevékenység során, mint pl. erdészet, üvegházak, lakónegyedek. A genetikailag módosított élőlények (GMO) terjedésével a glifozátfelhasználás radikálisan megnőtt az elmúlt években, főleg a génmódosított glifozátrezisztens kukorica alkalmazása miatt.

Hirdetés

 

Mi a baj a glifozáttal?

A glifozát felhasználása gyomirtó szerként azt eredményezheti, hogy a szermaradványok a levegőbe, ivóvízbe, növények és állatok szöveteibe, és így az emberi szervezetbe is bekerülhetnek. A glifozát belélegezve, bőrön keresztül felszívódva, vízzel és élelmiszerrel, valamint munkahelyi foglalkozással kerülhet a szervezetbe. Mivel fennáll a glifozát mikrobák általi lebontásának lehetősége talajban és vízi környezetben, elsődleges expozíciós forrása az élelmiszer. 

 

2010-ben tovább bővültek az információk, miszerint a glifozát megmérgezheti a termést, talajt, vadvilágot, állatállományt és magát az embert is, tehát a szer az egész ökoszisztémát veszélyezteti többféle úton is, ami miatt különböző szervezetek és egyének már régóta a glifozát betiltásáért küzdenek, mindeddig azonban hiába. A vizsgálatok során jóval az ajánlott mezőgazdasági felhasználási mennyiségek alatt is komoly egészségkárosító hatások jelentkeztek. A glifozát megköti a fémionokat (kelátor), amivel szisztemikus hatásokat fejt ki több fő enzimre, melyek működése multivalens ionoktól függ. Laborkísérletek már egyértelműen a glifozáthoz tudtak kötni bizonyos születési rendellenességeket is.

 

A különböző vizsgálati eredmények ellenére a hivatalos szervezetek álláspontja továbbra is az, hogy az emberi egészségre nézve csekély káros hatása van a glifozátnak. Az EPA szerint az elméleti maximum szermaradék szennyezettség bevitel 0,025 mg/testtömeg kg/nap, ami minimális veszélyt jelent és nem tartja egyáltalán mutagénnek. 2 mg/testtömeg kg/nap referencia dózis értéket javasoltak, amely a toxicitási vizsgálataikra alapozva nem jár káros hatásokkal még egy életen át történő rendszeres bevitelnél sem. Igaz korábban, 2003-ban, de a WHO is veszélytelennek minősítette a szert az AMPA-val együttes ivóvízben való előfordulását illetően, valamint még korábbi eredmények a szisztemikus toxicitást vetették el kellő bizonyítékok híján.

 

2019. július 2-án Ausztria az Európai Unióban elsőként betiltotta a glifozát használatát. Egyelőre vitatott, hogy a tilalom megfelel-e az uniós jognak; ennek ellenére a Greenpeace környezetvédő szervezet történelmi mérföldkőnek nevezte az eseményt.

 

Készítsünk inkább házilag gyomirtót! 

A házilag készített gyomirtóhoz szükségünk lesz ecetre, mosogatószerre (lehetőség szerint környezetkímélő), tengeri sóra, valamint egy permetezőre (vagy egy szórófejes edény). Töltsünk egy edénybe 80 százalék ecetet, 15 százalék tengeri sót, valamint 5 százalék mosogatószert – példa: ha 10 liter gyomirtót szeretnénk készíteni, akkor 8 liter ecetre, 1,5 kiló sóra és fél liter mosogatószerre lesz szükségünk.

 

Ha az árakat nézzük, akkor nagyjából 5000 forintból kijön a házi gyomirtó. Keverjük fel és permetezzük a gyomokra. A hatás nem marad el: az ecetes sós lé könnyen felszívódik, a mosogatószer feloldja a növények zöld védőkérgét, a gyomok pedig ezáltal gyorsan kiszáradnak majd. Arra ügyeljünk, hogy csak a gyomokra permetezzük, ugyanis ez az egyveleg totális gyomirtóként működik, mindent kiszárít, amivel érintkezik. 

Forrásrészlet: Wikipédia

ali güler képe a Pixabay -en.

Hirdetés