Gyömbér termesztése otthon – 3 egyszerű lépés a sikerért

Hirdetés

Könnyedén termeszthetünk otthon gyömbért, a mostani cikkben három egyszerű lépést osztok meg veletek, amik segítségével biztos sikert fogtok elérni!

 

A gyömbér termesztésének előnyei

A gyömbér sokoldalúan felhasználható, egészséges és még finom is, tehetjük limonádéba, salátába, készíthetünk belőle gyömbérszörpöt, sok más receptbe is felhasználhatjuk. Ráadásul a növénykéje mutatós, a gumó illata pedig egyedülálló. A gyömbér gyökere csökkenti a hányingert, de használható emésztőrendszeri panaszok enyhítésére, hasi görcsök, puffadás ellen. Csökkenti a koleszterinszintet, antioxidáns tulajdonságokkal bír, segít kordában tartani a vércukorszintet, és növeli az inzulin hatékonyságát. Ismeretterjesztők szerint szíverősítő, hatékony a rákbetegségeknél, különösen a petefészek- és vastagbélrák ellen, de a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák kóros sejtjeit is pusztítja.

 

Gyömbértermesztés otthon – Így vágj bele

Mondanám, hogy hatalmas nagy ördöngösség és csak a legjobbaknak sikerülhet, de nem, ez így azért nem igaz. Viszont van egy-két trükk, amit érdemes betartani és úgy tuti a siker! Hozzávalók: gyömbér, zacskó - csak ne dobd ki azt, amiben vetted és az tökéletes! Vödör vagy kaspó (nagy!) - amiben nevelgeted, föld.

Hirdetés

 

Gyömbértermesztés – Az első hónap

Na, ez gyors lesz. Mármint az egy hónap az egy hónap, viszont teendőd nincsen. Egyszerűen csak "felejtsd a zacskóban a megvásárolt gyömbért" egy árnyékos helyen, hadd gondolkozzon, ki akar-e jönni. De tényleg! Ne csomózd be, azért kapjon levegőt, de ne is szedd ki. Néha ránézhetsz, de nem fogja igényelni a társaságodat, hidd el!

 

Gyömbértermesztés - A csíráztatás

Ezt sem neked kell csinálnod, ne aggódj! Kb. egy hónap múlva elkezd csírázni magától és már látni fogod a kis hajtásokat, zöld levelet, a leendő növénykéd kis szárát. Nagyon izgi és tündérien aranyos szerintem. Azt a részt, ahol nem volt kedve csírázni, azt vágd le és használd fel, arra a termesztéshez már semmi szükség.

 

Gyömbértermesztés – Az ültetés

Ez is nagyon egyszerű feladat. Csak arra figyeljetek, hogy a hajtáscsúcs legyen felfelé (de szerintem ő is rájön, magától is)! Földet adjatok neki rendesen, hogy legyen hová gyökereznie.

 

2 gyömbértermesztési szabály

Igazából az egész történetnek ez a legfontosabb része, és ha ezt betartod, akkor semmit nem tudsz elrontani - persze ha ráülsz, akkor lehet probléma, de egyébként vállveregetés lesz a vége - és hamarosan élvezhetitek a látványt... majd kicsit - na jó, nem annyira kicsit - később az ízt is. 1. Árnyékos hely - ahogy az elejétől, továbbra se érje közvetlen napfény. 2. Kevés víz - soha ne álljon rajta a víz! Elég hetente kétszer meglocsolni és akkor sem kell felönteni az egész kaspót, inkább csak a föld alsó rétegeibe eljutva van szüksége vízre.

 

Gyömbértermesztés - A termés

A lényeg persze a föld alatt van, úgyhogy a növénykénkben ugyan gyönyörködhetünk, de abból nem lesz vacsora. Néha-néha nézd meg, hogy növekszik őkelme odalent és ha elég türelmes leszel, hosszú hónapok után már a saját termesztésű gyömbéredet reszelheted az italodba. Ha még nem elég nagy a gyömbéred - az első pár alkalommal csak a kíváncsiság fog hajtani, de tudod jól, hogy még nem nőtt eleget -, csak visszahelyezed a földbe és hagyod tovább nőni.

 

Gyömbértermesztés - Sikertelen próbálkozás

Megmutatom ezt is, csak hogy lásd, hogy ha valami nem jól sül el, az nem a te hibád, most már tudjuk a titkát és ha szót fogadsz, veled ez már nem fordulhat elő! Így nézett ki szerencsétlen - sehogy! -, amikor mindent rosszul csináltam, amit csak lehet: túlöntöztem és nem hajtattam meg előre, így nem is lett belőle semmi, de semmi. Szóval, így ne csináld!

Forrás: Sporolok.blog.hu

Brett Hondow képe a Pixabay -en.

Hirdetés