Filléres megoldást nyújthat a hidegben – Fűtsünk gyertyával?

Hirdetés

Olcsó, energiatakarékos, ráadásul környezetbarát megoldást mutatok most nektek, aminek a segítségével megoldható egy kisebb helyiség fűtése – Legalábbis egyesek ezt állítják, utána jártunk, tartsatok velünk!

 

Cserép, teamécses és kész is vagyunk! 

A szerkezethez nincs másra szükségünk, mint néhány darab, különböző méretű cserépre, valamint teamécsesre. Az elmélet szerint a kerámia tökéletesen alkalmas arra, hogy a hőt tárolja, az elhelyezett mécsesek pedig biztosítják a meleget és a hő koncentrálásának elve alapján sugározzák ki magukból azt, nagyjából 4-5 órán keresztül.

 

Maga a cserép még a gyertyák kialvása után is tartja és sugározza a hőt, ha kihűl, akkor pedig nincs más dolgunk, mint kicserélni és ismét meggyújtani a mécseseket. Az üzemeltetés olcsónak tűnhet, mivel a mécsesek darabja nagyjából 10-15 forint között mozog.

Hirdetés

 

Az alábbi videóban megtekinthetik a technikai bemutatót, és kiderül az is, hogyan építhetitek meg saját kezűleg a berendezést: 

 

Valóban működhet ez a módszer? 

A válasz igen, működik, az viszont más kérdés, hogy van-e értelme és valóban olcsó-e. Ha az árat nézzük, akkor megállapíthatjuk, hogy kicsit azért drága lesz, ugyanis egy helyiség fűtéséhez nem elegendő a videóban bemutatott 4 mécses, sokkal inkább 20-25 együttes égetésére van szükségünk. Ezeknek a cseréje 4-5 óránként történik, így naponta minimum 60 db-ot kell elhasználnunk – és akkor még midig csak egy helyiségről beszélünk. 

 

Ráadásul azt is érdemes figyelembe venni, hogy ennél a berendezésnél nincs kémény, így az égés során keletkezett anyagok nem tudnak távozni, ami pedig ahhoz vezet, hogy az oxigénszint csökken, a gyertya elalszik, és az egészségünk is károsodik. 

 

Összességében lehet kísérletezni a módszerrel, de az biztosnak tűnik, hogy a teljes fűtésünket nem tudjuk ezzel kiváltani. Arra jó lehet, ha mondjuk kiesés van a szolgáltatásban, pár órát átvészelhetünk vele, de folyamatos fűtésre nem alkalmazható. 

Hirdetés